Αληθινή επαφή στο 1ο Φεστιβάλ Mind the Fact

Σε διάφορες γωνιές της Αθήνας, από 26 έως 29 Μαΐου
Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 10:30
Elina Giounanli

«Ο Κόσμος των μεγάλων».

A- A A+

Με σκοπό να μας φέρει σε επαφή με αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν δίπλα μας, το 1ο Mind the Fact, το νέο πολιτιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας, πραγματοποιείται από τις 26 έως τις 29 Μαΐου, με θεατρικές παραστάσεις, performances, προβολές και εκθέσεις που θα πλημμυρίσουν διαφορετικές γωνιές της Αθήνας, με πρωταγωνιστές ανθρώπους που δεν είναι πάντα και δεδομένα ορατοί.

Με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις παραστάσεις (με δελτία εισόδου), κεντρικά και γνώριμα σημεία μεταμορφώνονται σε performance stages και pop - up γκαλερί, αλλάζουν τη διάθεση των περαστικών και αναδεικνύουν «την άλλη όψη του νομίσματος», φανερώνοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο της πόλης.

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν δημιουργήθηκαν εννέα καλλιτεχνικά εργαστήρια με δωρεάν πρόσβαση σε ενήλικες, νέους και παιδιά, με στόχο την εξερεύνηση των πραγματικών εμπειριών τους και των καταστάσεων με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. Αφού τα εργαστήρια έφτασαν στο τέλος τους, οι συμμετέχοντες αποκαλύπτουν τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα -ντοκουμέντα πραγματικής ζωής και αληθινών γεγονότων-, προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει από κοντά τον κόσμο τους.

ELINA GIOUNANLI

«Ο Κόσμος των μεγάλων».

Μέγας δωρητής του 1ου Mind the Fact είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, με τη συμβολή του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net).

Ο Χασάν, ο Ρεζά, ο Χαλίλ, ο Αιντίμ, ο Ρεζά και ο Ραμζάν ταξίδεψαν από μακριά και έρχονται στην Αθήνα, για να συστηθούν στη θεατρική σκηνή. Σαν σύγχρονοι αγγελιοφόροι, εμπνευσμένοι από τους «Πέρσες» του Αισχύλου, μεταφέρουν έξι διαφορετικές ιστορίες προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Οδύσσειες ανθρώπων, που άφησαν πίσω τους τον τόπο τους, παρουσιάζονται στη θεατρική παράσταση - ντοκουμέντο «Είμαστε οι Πέρσες!».

Λίγα μέτρα πιο πέρα, άνθρωποι, που εξαρτήθηκαν από τον παθολογικό τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια κατά το παρελθόν, στήνουν ένα διαφορετικό «παιχνίδι»: τη θεατρική παράσταση - ντοκουμέντο «Ρουλέτενμπουργκ». Με όχημα τον «Παίκτη» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, αποκαλύπτουν αληθινές ιστορίες για τον παθολογικό τζόγο, τα τυχερά παιχνίδια, την καταστροφή, αλλά και για τον έρωτα, τη γυναίκα, την ευτυχία, την απελευθέρωση από τη δίνη του πάθους.

Μία ακόμη ομάδα απευθύνει ανοικτή πρό(σ)κληση σε «Δείπνο». Το βραδινό τραπέζι θα είναι στρωμένο, οι σερβιτόροι στις θέσεις τους και τα ποτήρια θα γεμίσουν, με οικοδεσπότες άτομα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή που είναι άστεγοι. Ένα ξεχωριστό δείπνο, για να «πέσουν στο τραπέζι» θέματα «καυτά» και «πιπεράτα», ενώ θεατές και οικοδεσπότες θα κουβεντιάσουν σαν φίλοι από τα παλιά, θα μοιραστούν ιστορίες και θα γνωριστούν καλύτερα.

ELINA GIOUNANLI

«Δείπνο».

Πέντε νεαρά αγόρια, που ζουν μακριά από την οικογένειά τους,  παίρνουν τον λόγο μέσα στο  Δημαρχείο της πόλης, διεκδικώντας τη δική τους θέση στον «Κόσμο των μεγάλων». Τα εφηβικά τους όνειρα, οι φιλοδοξίες τους για το αύριο, ο επινοημένος μελλοντικός τους εαυτός μπλέκονται με την πραγματικότητα και γίνονται αφορμή για διάλογο. Το Δημαρχείο Αθηνών ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του και φιλοξενεί την παράσταση εφήβων, καθώς και μέρος της έκθεσης φωτογραφίας «photo_opPORTunity», ενώ στη διάρκεια των δράσεων «Χαίρω Πολύ» παραχώρησε δημόσιους χώρους, όπως τον Εθνικό Κήπο, την πλατεία Κοτζιά και την πλατεία Αυδή.

Παράλληλα, το «Εγχειρίδιο Επιβίωσης» διαπραγματεύεται, μέσω μίας video - εγκατάστασης, τις συνθήκες ζωής των αστέγων. Νέοι πρόσφυγες παρουσιάζουν το ταξίδι τους, χαρτογραφώντας τη δική τους διαδρομή στην έκθεση «Art emergency». Προσωπικές ιστορίες υφαίνονται στο «Πλεκτόφωνο» και παρασέρνουν το κοινό σε ένα ιδιαίτερο ηχοτοπίο, ενώ μελωδίες κατακλύζουν το τραμ της Αθήνας, χαρίζοντας μία διαφορετική μουσική εμπειρία σε όσους βρεθούν στο ίδιο βαγόνι.

ELINA GIOUNANLI

«Είμαστε οι Πέρσες!».

Ένα καινοτόμο μοντέλο παραγωγής τέχνης και πολιτισμού

Έχοντας αναλάβει τον συντονισμό της πρωτοβουλίας και την  καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ, η Γιολάντα Μαρκοπούλου και η Ιωάννα Βαλσαμίδου σημειώνουν: «Το Mind the Fact είναι ένα ξεχωριστό,  διαφορετικό πολιτιστικό γεγονός, ένα καινοτόμο μοντέλο παραγωγής παραστάσεων, εκθέσεων και δράσεων, μέσα από καλλιτεχνικά εργαστήρια που απευθύνονται σε διαφορετικές ιδιαίτερες ομάδες πληθυσμού. Η βιογραφία και η καταγραφή μαρτυριών και προσωπικών ιστοριών των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των εργαστηριών αποτελεί την “πρώτη ύλη”. Ύστερα, επεξεργαζόμαστε και δημιουργούμε το έργο, όπου οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ανεβαίνουν στη “σκηνή” και μας αφηγούνται κομμάτια της ζωής τους.

Παρουσιάζουμε αληθινές ιστορίες, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ανθρώπους που τις έζησαν. Ευελπιστούμε ότι το κοινό θα μπει στη διαδικασία της εξερεύνησης και της επαφής, αποδεχόμενο την πρόσκληση που του απευθύνουν οι ομάδες του Mind the Fact. Θα έχει, έτσι, τη δυνατότητα να γνωριστεί με ανθρώπους, που, πιθανά, να μη συναντούσε ποτέ, ενώ ζουν δίπλα μας.

Το θέατρο δεν παύει να είναι θέατρο, σε όποιον χώρο κι αν συμβαίνει, αρκεί να πραγματώνεται η βασική του αρχή, που είναι η παρουσίαση ενός καλλιτεχνικού δημιουργήματος στο ευρύ κοινό. Όλοι οι συμμετέχοντες του Mind the Fact είναι, μεταξύ άλλων, και πολίτες. Εξιστορούν και αναπαριστούν την πραγματικότητά τους, όπως τη ζουν στο σήμερα ή όπως την έζησαν κάποτε. Υπό αυτήν την έννοια, το Φεστιβάλ εμπεριέχει - ή, ορθότερα, δεν αποκλείει - την πολιτική δράση. Άλλωστε, κάθε καλλιτεχνική πράξη είναι, σε κάποιο βαθμό, και πολιτική. Τι λες, πώς το λες, γιατί το λες, σε ποιον το απευθύνεις, πώς παρουσιάζεσαι, είναι ζητήματα που συστήνουν την ταυτότητά σου, τοποθετείσαι.

ELINA GIOUNANLI

«Ρουλέτενμπουργκ».

Ωστόσο, στο Mind the Fact, δεν έχουμε στόχο να λειτουργήσουμε ακτιβιστικά. Φιλοδοξία μας είναι να προτείνουμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής τέχνης και πολιτισμού, μέσα από εντατική και μακροχρόνια εργαστηριακή δουλειά. Θέλουμε να ερεθίσουμε το πνεύμα των ανθρώπων που συμμετέχουν στα εργαστήρια. Να προκαλέσουμε τη φαντασία, το χιούμορ και τον ενθουσιασμό τους. Να πειραματιστούμε μαζί πάνω στις παραστατικές και εικαστικές τέχνες. Να προκαλέσουμε το κοινό σε επαφή. Ευελπιστούμε να μεγαλώσουμε εμείς και οι άνθρωποί μας, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός: αργά, βήμα βήμα και σε βάθος χρόνου».

Συντελεστές

Συντονισμός πρωτοβουλίας - καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Ιωάννα Βαλσαμίδου, καλλιτεχνική και εκπαιδευτική ομάδα: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Ελίνα Γιουνανλή, Αντιγόνη Γύρα, Ελένη Ευθυμίου, Μαρία Ζαβάκου, Δημήτρης Ζάχος, Δάφνη Καλαφάτη, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Μαρία Μακρυνικόλα, Λώρα Μαραγκουδάκη, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Γεωργία Μαυραγάνη, Σοφία Μαυραγάνη, Γιούλα Μπλέσιου, Γιούλη Νάση, Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Παπαφράγκος, Χρυσούλα Πλακιώτη, Μάγδα Πλευράκη, Ελευθερία Ρουσσάκη, Νιόβη Σταυρoπούλου, Βίκυ Στρατάκη, Pauline Huguet, σύμβουλος επικοινωνίας: Πάρις Μέξης, διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Δούρου, social media: FROG ON THE ROAD, παραγωγή: Polyplanity Productions.

ELINA GIOUNANLI

«Είμαστε οι Πέρσες!».

Πληροφορίες

Για αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων και δράσεων πληροφορίες δίνονται μέσω του: [email protected]. H είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 6981 802544 ή ηλεκτρονικά στο: [email protected]. Για τις παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης, απαραίτητη η κράτηση θέσης στο ταμείο του θεάτρου, στο τηλέφωνο 210 3228706.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς