Βροχή ερωτήσεων από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Αχτσιόγλου - Τζανακόπουλο

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017 15:26
UPD:15:46
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο.

A- A A+

Ενημέρωση από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο είχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, διάρκειας τριών ωρών, αναφορικά με θέματα της συμφωνίας που αφορούν ασφαλιστικό και εργασιακά, αλλά και για το ζήτημα του χρέους. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Μπάρι, αλλά και για τη συζήτηση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας αναφορικά με το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018, από το οποίο εξαρτάται και ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ακόμη, παρατήρησε πως από τη συμπεριφορά των αγορών φαίνεται ότι μερικώς προεξοφλείται θετική κατάληξη στην όλη συζήτηση.

Ο κ. Τζανακόπουλος, η κ. Αχτσιόγλου, αλλά και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος δέχτηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις για τη συμφωνία. Διευκρινίσεις ζητήθηκαν και για τη συζήτηση για το χρέος και ειδικότερα λεπτομέρειες σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται μετά το 2018.

Επίσης, υπήρξαν ερωτήσεις με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων για το αν και κατά πόσον ισχύουν όσα γράφονται για κάποια μέτρα και αντίμετρα, και για το χρέος.

Οι βουλευτές ζήτησαν διευκρινίσεις και αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΕΦΚΑ, οι οποίες απαντήθηκαν από την κ. Αχτσιόγλου και τον κ. Πετρόπουλο. Μεταξύ άλλων, οι αρμόδιοι υπουργοί υποστήριξαν ότι η συζήτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές βασίζεται σε λανθασμένες βάσεις, γιατί το 2017 δεν αλλάζει τίποτα απολύτως, ενώ το 2018, με το 15% έκπτωση, το ύψος των εισφορών για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι το ίδιο, ενώ για κάποιους θα υπάρξει μια πολύ μικρή επιβάρυνση και για κάποιους άλλους μπορεί και κάποια ελάφρυνση.

Ειπώθηκε, επίσης, ότι το 2019 είναι ακόμα ανοικτό, καθώς καταργείται μεν η έκπτωση, ωστόσο θα εξεταστεί πώς θα επιλυθούν πιθανές αδικίες που μπορεί να δημιουργούνται.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή