Περίπου 600.000 άνθρωποι στην Κίνα πεθαίνουν από καρκίνο των πνευμόνων κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα της ρύπανσης του αέρα και των μεγάλων ποσοστών καπνιστών στη χώρα- αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη διάγνωση- και αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο της τεχνολογίας που αναπτύσσει η κινεζική startup Infervision, με έδρα στο Πεκίνο, που χρησιμοποιεί machine learning και computer vision για τη διάγνωση του καρκίνου.
Όπως αναφέρει το TechCrunch, για τον Τσεν Κουάν, διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της Infervision, το ζήτημα έχει προσωπική διάσταση, καθώς η θεία του ήταν ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα των οποίων ο καρκίνος δεν διαγνώστηκε έγκαιρα. «Απλά δεν έχουμε επαρκή αριθμό κατάλληλα καταρτισμένων γιατρών» λέει ο ίδιος.
INFERVISION
Ο Κουάν ολοκλήρωνε διπλό διδακτορικό στα οικονομικά και την πολιτική στο University of Chicago το 2012 όταν πρωτογνώρισε την τεχνολογία machine learning που αργότερα εξελίχθηκε στην Infervision. Μαζί με άλλους Κινέζους φίλους του, ασχολήθηκε με το deep learning και τις προοπτικές και εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης- ωστόσο η ιδέα δεν αποκρυσταλλώθηκε μέχρι πριν από δύο χρόνια, όταν ομιλία του προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον σε κύκλους ακτινολόγων. Αυτό τον ενέπνευσε να εγκαταλείψει το διδακτορικό του, να επιστρέψει στην Κίνα και να αρχίσει να δουλεύει πάνω στην Infervision. Πλέον η εταιρεία στηρίζεται από τη μεγαλύτερη φίρμα venture capital της Κίνας, την Sequoia Capital China.
H Infervision εκμεταλλεύεται ψηφιακές υποδομές που υπάρχουν στα κινεζικά νοσοκομεία από το ξέσπασμα του SARS το 2003. Χρησιμοποιεί εκπαιδευτικά δεδομένα από εικόνες που έχουν αποθηκευτεί σε ψηφιακά αρχεία στην Κίνα, τα οποία συνδυάζει με δεδομένα που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο από 20 νοσοκομεία σε όλη την Κίνα. Επίσης, συνεργάζεται με τις GE Healthcare, Cisco και Nvidia για την ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας της. Η εταιρεία εγκαθιστά λογισμικό σε νοσοκομεία και αναβαθμίζει και βελτιώνει τις τεχνολογίες αναγνώρισης εικόνων και διάγνωσής της βάσει των δεδομένων που προέρχονται από αυτά, όπως σημειώνει ο Κουάν.
Παρόλα αυτά, όπως τονίζει ο ίδιος, η τεχνολογία αυτή δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσει να αντικαταστήσει τους γιατρούς. «Προορίζεται απλά να τους απαλλάξει από μεγάλο κομμάτι επαναλαμβανόμενης εργασίας», διευκρινίζει.