Νέα πρόκληση στο παιχνίδι «Γκο» για την τεχνητή νοημοσύνη της DeepMind

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 16:12
UPD:16:12
REUTERS/NEWS1

Ο πρωταθλητής του ασιατικού παιχνιδιού στρατηγικής «Γκο», Λι Σεντόλ (δεξιά)

A- A A+

Ένα χρόνο μετά τη νίκη της τεχνητής νοημοσύνης AlphaGo επί του διάσημου πρωταθλητή του ασιατικού παιχνιδιού στρατηγικής «Γκο», Λι Σεντόλ, η DeepMind της Google προσβλέπει ακόμα παραπέρα, ετοιμάζοντας ένα «φεστιβάλ» παιχνιδιών ώστε να δει πόσο εξελίχθηκε μέσα σε 12 μήνες το σύστημά της.

Στην κορυφή της διοργάνωσης βρίσκεται μια παρτίδα εναντίον του θεωρούμενου κορυφαίου παίκτη στο παιχνίδι- του 19χρονου επαγγελματία Κινέζου παίκτη Κε Τζιέ. Όπως σημειώνει ο Guardian, η DeepMind είχε στόχο αυτό το παιχνίδι από πριν το AlphaGo νικήσει τον Λι Σεντόλ: Πριν το ταξίδι του στη Σεούλ τον Μάρτιο του 2016, ο συνιδρυτής της εταιρείας, Ντέμης Χασάμπης, είχε δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα ότι «υπάρχει ένας νεαρός στην Κίνα που είναι πάρα, πάρα πολύ καλός, ο οποίος ίσως να ήθελε να παίξει μαζί μας».

Πέρα από την αναμέτρηση με τον Τζιε, που θα απαρτίζεται από τρεις παρτίδες, το AlphaGo θα συμμετέχει σε άλλα δύο παιχνίδια, με λίγο διαφορετικούς κανόνες: Ένα από αυτά, το Pair Go, θα έχει δύο ανθρώπους επαγγελματίες παίκτες να παίζουν μεταξύ τους, ο καθένας με συνεργάτη μια δική του έκδοση του AlphaGo. Ο άνθρωπος και η τεχνητή νοημοσύνη θα εναλλάσσονται, και ο καθένας θα πρέπει να μαθαίνει και να προσαρμόζεται στις κινήσεις του συμπαίκτη. Το άλλο είναι το Team Go, που είναι στην ουσία «Άνθρωπος εναντίον Μηχανής», με μια ομάδα πέντε κορυφαίων Κινέζων παικτών να αντιμετωπίζουν το AlphaGo.

Σύμφωνα με τη DeepMind, και τα δύο νέα αυτά formats έχουν δημιουργηθεί για να διαπιστωθεί εάν το AlphaGo μπορεί να παρουσιάσει ξανά τον ίδιο ανορθόδοξο τρόπο σκέψης με τον οποίο νίκησε τον Λι Σεντόλ- σημειώνεται πως η κίνηση 37 της δεύτερης παρτίδας ήταν σχεδόν αδιανόητη για παρτίδα τέτοιου επιπέδου, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση στους ειδικούς του παιχνιδιού.

Το φετινό τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Γουζέν στην ανατολική Κίνα, στις 23-27 Απριλίου.

Όπως αναφέρει το BBC, αν και η νίκη επί του Λι Σεντόλ το 2016 θεωρείται ορόσημο (αντίστοιχη αυτής του Deep Blue επί του Γκάρι Κασπάροφ στο σκάκι το 1997), πολλοί παίκτες του «Γκο» αμφισβητούν πως ο Λι ήταν ο κορυφαίος στον κόσμο όταν έγινε η αναμέτρηση. Ο Κε Τζιέ είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος σύμφωνα με ένα δημοφιλές, αλλά ανεπίσημο σύστημα αξιολόγησης, οπότε και μια ενδεχόμενη νίκη θα αυξήσει σημαντικά το γόητρο της DeepMind και της Google.

Προτεινόμενα για εσάς