Επιστολή Ν. Αναστασιάδη στον γ.γ. του ΟΗΕ

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017 09:11
UPD:09:15
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης 

A- A A+

Επιστολή του Κύπριου προέδρου προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ επέδωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, στην επικεφαλής του γραφείου του γενικού γραμματέα, Μαρία Λουίζα Βιότι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΡΙΚ, στην επιστολή γίνεται σύντομη αξιολόγηση των όσων επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες, ενώ σημειώνονται οι υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά τη Γενεύη. Επισημαίνονται επίσης οι παράλογες απαιτήσεις, οι οποίες αλλοιώνουν τον στόχο για βιώσιμη και λειτουργική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην συμπεριφορά της Τουρκίας και την πρόκληση έντασης, με την έκδοση NAVTEX, την παράνομη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών και άλλες ενέργειες, που στοχεύουν στην παρεμπόδιση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος και αποφασισμένος να συνεχίσει με ειλικρινή διάθεση τις διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του προβλήματος, καθιστά ωστόσο σαφές πως θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις για να μεταβούν οι δύο πλευρές στη Γενεύη, κάτι που αναμένεται ότι θα αξιολογηθεί από τον Κύπριο πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην κοινή συνάντηση με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα στις 17 Μαΐου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή