Η χθεσινή αιφνιδιαστική αποπομπή του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, από τον Αμερικανό πρόεδρο έγινε σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις ανεξάρτητες έρευνες για τη διερεύνηση ενδεχόμενων επαφών στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους.
Ο Κόμεϊ είχε χειριστεί και την έρευνα για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον από ιδιωτικό διαμετακομιστή, κατά την περίοδο που η ίδια υπηρετούσε στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.
Το όνομα του Κόμεϊ είχε βρεθεί επίσης στο επίκεντρο σφοδρής πολιτικής κριτικής κατά την προηγούμενη χρονιά, ενώ κατά καιρούς δέχθηκε τα πυρά τόσο των Ρεπουμπλικάνων, όσο και των Δημοκρατικών. Ο ίδιος, είχε διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και παρέμεινε στη θέση του μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου του 2017.
Τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποπομπή του εκτυλίχθηκαν ως εξής:
5 Ιουλίου 2016
Ο Κόμεϊ ανακοίνωσε ότι δε θα ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον για την υπόθεση της διαχείρισης με ιδιωτικά μέσα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, όταν η ίδια υπηρετούσε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ. Ωστόσο, το FBI είχε καταλογίσει “αμέλεια” στην Κλίντον για την “απροσεξία” της στη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.
Την ίδια ημέρα, ο Τραμπ επιτέθηκε στον Κόμι μέσω ανάρτησης του, στο Twitter χαρακτηρίζοντας την απόφασή του παράδειγμα για το “διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα” στις ΗΠΑ. “Είναι άδικο, άδικο! Κακή κρίση,” έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
28 Οκτωβρίου 2016
Δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο Κόμεϊ ανακοίνωσε σε επιστολή προς το Κογκρέσο ότι το FBI πληροφορήθηκε την ύπαρξη ηλεκτρονικών μηνυμάτων τα οποία σχετίζονται με την έρευνα που είχε διεξαχθεί για την Κλίντον και τα οποία θα διερευνούνταν για το ενδεχόμενο να περιείχαν απόρρητες πληροφορίες. Η ξαφνική απόφαση για την ενεργοποίηση της έρευνας κατά της Κλίντον, προκάλεσε εκνευρισμό στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι εκτίμησαν ότι η ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας θα επηρεάσει την κρίση των ψηφοφόρων, πλήττοντας άμεσα τις πιθανότητες εκλογής της Κλίντον.
31 Οκτωβρίου 2016
Στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στο Μίσιγκαν ο Τραμπ πανηγύρισε για την επανέναρξη της έρευνας κατά της Κλίντον, την οποία πλέον χαρακτήριζε “διεφθαρμένη Χίλαρι.” “Είναι τόσο κακό, αυτό που συνέβη από την αρχή, ώστε απαιτούνταν πραγματικά κότσια από τον Κόμεϊ για να κάνει την κίνηση και ν' αρχίσει η έρευνα,” είχε δηλώσει ο Τραμπ.
22 Ιανουαρίου 2017
Δύο ημέρες μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, ο Τραμπ παραβρέθηκε σε μία εκδήλωση στον Λευκό Οίκο και είδε τον Κόμεϊ στο ακροατήριο. Τον φώναξε κι εκείνος σηκώθηκε. Οι δύο άντρες αντάλλαξαν χειραψία και σχεδόν αγκαλιάστηκαν. “Είναι πιο διάσημος από μένα,” δήλωσε ο Τραμπ.
13 Φεβρουαρίου 2017
Ο Τραμπ αποπέμπει τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, ο οποίος έχει ασκήσει τα καθήκοντά του μόνο για 24 ημέρες, έχοντας παραπλανήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις συζητήσεις που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ. Το FBI παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενεργοποιώντας τη διεξαγωγή πλαισίου έρευνας.
20 Μαρτίου 2017
Ο Κόμεϊ στη διάρκεια ακρόασης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι το FBI διερευνά το ενδεχόμενο επαφών μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.
2 Μαΐου 2017
Η Κλίντον δηλώνει σε συγκέντρωση γυναικών στη Νέα Υόρκη ότι η ανακοίνωση του Κόμεϊ για την επανέναρξη της έρευνας σε βάρος της, έδωσε τη νίκη των προεδρικών εκλογών στον Τραμπ. “Εάν οι εκλογές είχαν γίνει στις 27 Οκτωβρίου, θα ήμουν η πρόεδρος των ΗΠΑ,” είπε. Ο Τραμπ αντέδρασε με μία σειρά από αναρτήσεις στο Twitter. “Ο διευθυντής του FBI Κόμεϊ είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στη Χίλαρι Κλίντον απαλλάσσοντάς την από μια σειρά κακών πράξεων!” έγραψε ο Τραμπ.
3 Μαΐου 2017
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ ρωτήθηκε σχετικά με την ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter για τον Κόμεϊ. “Ο πρόεδρος εμπιστεύεται τον διευθυντή του FBI,” δήλωσε ο Σπάισερ στους δημοσιογράφους.
4 Μαΐου 2017
Καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ο Κόμεϊ δήλωσε ότι η σκέψη για πιθανή επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Νοεμβρίου από την επανέναρξη της έρευνας για το χειρισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον του “προκαλούσε ταραχή,” χωρίς ωστόσο ν' αμφιβάλλει ότι έπραξε το σωστό υποστηρίζοντας ότι θα λάμβανε την ίδια απόφαση και πάλι. Κατά την τετράωρη κατάθεσή του, ο Κόμεϊ υπεραμύνθηκε της απόφασης του για την επανέναρξη της έρευνας κατά της Κλίντον.
8 Μαΐου 2017
Ο αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Propublica αναφέρει πιθανές παρατυπίες σε δηλώσεις του Κόμεϊ για τη βοηθό της Κλίντον Χιούμα Αμπεντίν. Ο ίδιος οργανισμός δηλώνει ότι έχουν γίνει συστάσεις στο FBI για τη διόρθωση των αναφορών, με το FBI να παραμένει αναποφάσιστο για τις ενέργειές του.
9 Μαΐου 2017
Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο ο Σον Σπάισερ ρωτήθηκε αν ο Τραμπ εμπιστεύεται τον Κόμεϊ. Σε αντίθεση με το σχόλιο που είχε κάνει πριν από μία εβδομάδα, ο Σπάισερ προτίμησε να τηρήσει αποστάσεις. “Δεν θα ήθελα να μιλήσω στη θέση του προέδρου, πριν να έχει μιλήσει ο ίδιος,” δήλωσε.
Την ίδια ημέρα και γύρω στις 17:30 το απόγευμα ο Σπάισερ ανακοίνωσε στο Λευκό Οίκο ότι ο Τραμπ έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενστάιν, για την αποπομπή του Κόμεϊ από τα καθήκοντά του στην ηγεσία του FBI. Σε επιστολή που δημοσιοποίησε στα ΜΜΕ ο Ρόζενστάιν αναφέρεται ως αιτία η διαχείριση της υπόθεσης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον από τον Κόμεϊ.
Η εφημερίδα “The New York Times” ανέφερε σε δημοσίευμά της, ότι ο Κόμεϊ πληροφορήθηκε την απόλυσή του στη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε σε προσωπικό του FBI στο Λος Άντζελες. Σύμφωνα με τηλεοπτικό στιγμιότυπο που έγινε επίσης διαθέσιμο, ο Κόμεϊ στην αρχή νόμισε ότι πρόκειται για πλάκα, ενώ στη συνέχεια, τον βεβαίωσαν προφορικά για την αποπομπή του.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters