Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Χωρίς περαιτέρω διεκδικήσεις και διαφωνίες που δύνανται να αποτελέσουν πραγματικό λόγο ή αφορμή για νέες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, η κυβέρνηση διατηρεί ρόλο παρατηρητή στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Βερολίνο, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες για το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία το αργότερο έως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας και στους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη οι οποίοι μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζοντας τις πολιτικές και επικοινωνιακές δυσκολίες ενός ακόμα επερχόμενου επώδυνου συμβιβασμού, επιχειρεί να διασφαλίσει την ομαλή πορεία προς την ψήφιση των προαπαιτούμενων και να πείσει τους βουλευτές και τα στελέχη του, κόντρα στην εικόνα που εκπέμπουν οι δημοσκοπήσεις, ότι υπάρχουν χρόνος και περιθώρια για βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και ότι μετά τη συμφωνία η κυβέρνηση έχει ένα διάστημα καθαρού πολιτικού χρόνου για να ανακάμψει. Ενδεικτικά, μιλώντας στον Σκάι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας είπε ότι για την κυβέρνηση η χρονική ακολουθία έχει ως εξής: «Τα τεχνικά κλιμάκια λύνουν τα τεχνικά ζητήματα της αξιολόγησης -κάτι που δεν είναι δύσκολο αφού τα περισσότερα ζητήματα έχουν λυθεί από τον περασμένο Νοέμβριο-, οριστικοποιούνται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μπαίνουμε στην ποσοτική χαλάρωση, τελειώνουμε με τη μεγάλη δόση τον Ιούλιο του 2017 και μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη».
Στροφή στην καθημερινότητα και… ανασχηματισμός
Η σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση σε θέματα εκτός διαπραγμάτευσης στον τομέα της ηθικής της πολιτικής ή της πολιτικής επιδομάτων ή διευκολύνσεων σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως το έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους ή τα αντίμετρα που ετοιμάζονται (πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, μείωση εισφοράς χαμηλοσυνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.), είναι ο ένας δρόμος που έχει επιλέξει το πρωθυπουργικό επιτελείο για να μειώσει τις αντιδράσεις από την υπέρμετρη φορολογία για τη μεσαία τάξη και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.
Όπως φάνηκε και από την ομιλία του κ. Τσίπρα στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ο δεύτερος δρόμος για την κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει την εικόνα ότι μεριμνά για την καθημερινότητα των πολιτών, ότι δηλαδή η κυβέρνηση εργάζεται και για θέματα εκτός διαπραγμάτευσης, όπως συνέβη με τα εγκαίνια των εθνικών οδών το προηγούμενο διάστημα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter προέτρεψε τους πολίτες «να ενημερώνουν για παραλείψεις της διοίκησης ή να προτείνουν βελτιώσεις γράφοντας στην υπηρεσία kathimerinotita.gov.gr», την πρωτοβουλία που είχε εξαγγείλει και -κατά δήλωσή του- παρακολουθεί ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ένα από τα… εργαλεία που το Μαξίμου χρησιμοποιεί για να διατηρήσει την ηρεμία στην κοινοβουλευτική του ομάδα και να μην βρεθεί προ εκπλήξεων είναι και η επίκληση ενός ανασχηματισμού αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας, με τη δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος που θα πάει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τις επόμενες εκλογές, που τοποθετούνται χρονικά -σύμφωνα με το επιτελείο του πρωθυπουργού- επισήμως το 2019 και ανεπισήμως όχι πριν από το φθινόπωρο του 2018. «Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες και ο πρωθυπουργός αφού κλείσει την αξιολόγηση να ζυγίσει τα πράγματα και να δει ως μηχανικός που είναι και το θέμα των πόρων και πού χρειάζονται τροποποιήσεις. Είτε αφορά τους ανθρώπινους πόρους είτε τους οικονομικούς είτε τους οργανωτικούς» είπε χθες στον ΣΚΑΪ 100,3 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί μόνο ανασχηματισμό, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί αποκλειστικό θέμα του πρωθυπουργού, αλλά ευρύτερες αλλαγές και στη δημόσια διοίκηση από ανθρώπους «ανεξαρτήτου χρώματος, που θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά».
Το Μαξίμου και όσοι εντός κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος μεταφέρουν την επίσημη κεντρική γραμμή προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην επικείμενη ψήφιση των μέτρων από το 2019 και μετά, ούτε σε επίπεδο μίας απώλειας. Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα μιλά ωστόσο ανοικτά για την ύπαρξη εσωκομματικής αντιπολίτευσης όταν αναφέρονται στο κείμενο των 13 στελεχών των «53+» που κατατέθηκε στην κεντρική επιτροπή με τη στήριξη του Ν. Φίλη και του Π. Σκουρλέτη και ήδη επιχειρούν να βρουν και να αναδείξουν τις διαφωνίες μεταξύ των «53+» και των δύο κορυφαίων στελεχών (όπως π.χ. το θέμα των συνεργασιών με άλλα κόμματα) για να εμφανίσουν την εσωκομματική αντιπολίτευση ως μη ενιαία, ευκαιριακή και ετερόκλητη συμμαχία.
Πέραν των επίσημων διαβεβαιώσεων περί «συμπαγούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», είναι ενδεικτική η πληροφορία ότι στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή θα κληθούν το επόμενο διάστημα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις τους, αλλά και η αναφορά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα, ο οποίος μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM υπενθύμισε ότι «υπάρχει μια απόφαση από την Κ.Ε. που λέει ότι είμαστε σε αυτή την πορεία και θα μείνουμε σε αυτή. Θα κριθούμε στο τέλος του 2018».