Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

Δωρεάν είσοδος σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 05:30
UPD:19:11

 Η παλαίστρα της Ολυμπίας, ένα μέρος αφιερωμένο στην εκπαίδευση των παλαιστών και άλλων αθλητών.

A- A A+

Ελεύθερη είναι η είσοδος σε Μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους σήμερα, Τρίτη 18 Απριλίου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά με το θερινό ωράριο, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites).

Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Unesco τον Νοέμβριο του 1983.

Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ' όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των Μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός Οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της Unesco για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά.) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της σημερινής επετείου.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εκδηλώσεων, το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα Μνημεία, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται, την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των Μνημείων.

Δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της  Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών που έχει καθιερωθεί από την Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) δήλωσε: «Τα μνημεία είναι οι στυλοβάτες του πολιτισμού. Η παρουσία τους στο διηνεκές των αιώνων λειτούργησε ως σήμαντρο της ιστορικής μνήμης. Όμως, σήμερα ο ρόλος τους διεθνώς επανεξετάζεται  έτσι ώστε να αποτελέσουν τον πυρήνα μίας νέας βιώσιμης ανάπτυξης. 

PICASA

Νεμέα

Οι συνήθεις τοπικές και εθνικές αγκυλώσεις παραχωρούν σταδιακά τη θέση τους σε μια διευρυμένη προσέγγιση γονιμοποιώντας τη σύγχρονη δημιουργία και καινοτομία με τολμηρά ανοίγματα και νέες κατευθύνσεις. Η διαχείριση της  πολιτιστικής κληρονομιάς είναι κοινή ευθύνη όλων των πολιτών και δεν περιορίζεται όπως παλαιότερα σε μία στόχευση που αφορά αποκλειστικά την προστασία της. Οι δημογραφικές και κλιματικές αλλαγές, η εξάπλωση του μαζικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, η παιδεία με μία διευρυμένη αντίληψη, όλα τα παραπάνω στοιχεία, απτά και άυλα, είναι ο βασικός παράγοντας για  επανεστίαση των κοινωνιών μας σε ένα διάλογο μεταξύ των πολιτισμών. Ένας διάλογος ο οποίος θα συντελεστεί με σεβασμό στην ταυτότητα και την ποικιλομορφία αλλά και την κοινή αίσθηση ότι ανήκουμε άπαντες σε μια κοινότητα αξιών».

Η εορταστική εκδήλωση μετατίθεται για τις 26 Απριλίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ICOMOS η εορταστική εκδήλωση της  Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Toποθεσιών λόγω των εορτών του Πάσχα, μετατίθεται για τις 26 Απριλίου.

Το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Στουρνάρη 35, Κτήριο Αβέρωφ, Αίθουσα Τελετών, ώρα 6 μ.μ.) είναι: «Η πολιτιστική κληρονομιά και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη».

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς