Ντόρτμουντ: Σε εξέλιξη οι έρευνες των γερμανικών αρχών

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 08:07
UPD:11:07
EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν περί τις 19:15 τοπική ώρα (20:15 ώρα Ελλάδας) κοντά στο ξενοδοχείο της ομάδας. Το στάδιο όπου επρόκειτο να γίνει το ματς απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από το σημείο.

A- A A+

Φως στα κίνητρα της χθεσινής επίθεσης στο Ντόρτμουντ προσπαθούν να ρίξουν οι γερμανικές αρχές, μία μέρα την τριπλή έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο λεωφορείο το οποίο μετέφερε την αποστολή της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Eιδικά εκπαιδευμένοι άνδρες της αστυνομίας κάνουν «φύλλο και φτερό» την περιοχή, αλλά και το πούλμαν που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα.

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμη σαφές ποιο είναι το αληθινό υπόβαθρο αυτής της ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Ντόρτμουντ, ο Γκρέγκορ Λάνγκε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο ίδιος ανέφερε πως η αστυνομία «ξεκινάει από την υπόθεση» ότι η επίθεση είχε στόχο το λεωφορείο της ομάδας, που μόλις είχε ξεκινήσει για το στάδιο όπου θα διεξαγόταν ο χθεσινοβραδινός αγώνας του Champions League.

«Ο κίνδυνος μιας τρομοκρατικής ενέργειας δεν είναι σημερινός», πρόσθεσε ο Γκρέγκορ Λάνγκε. «Προετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο εδώ και καιρό. Δεν θέλω να υπονοήσω ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια. Ακόμη η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Διεξάγουμε έρευνα με υψηλό επαγγελματισμό», πρόσθεσε.

Εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως βρέθηκε μια επιστολή κοντά στο σημείο της έκρηξης, πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί εάν η επιστολή αυτή είναι αυθεντική και ότι οι αρχές βρίσκονται «στη διαδικασία της επαλήθευσης». Η ίδια απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της επιστολής.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σάντρα Λίκε δήλωσε πως διεξάγεται έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας», προσθέτοντας πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν υποθέσεις σε ό,τι αφορά τα κίνητρα της επίθεσης.

Πηγή προσκείμενη στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) ότι οι αρχές δεν έχουν σε αυτό το στάδιο κανένα στοιχείο που να κατατείνει σε μια «τρομοκρατική» ενέργεια.

Εκπρόσωπος του συλλόγου της Μπορούσια Ντόρτμουντ ανέφερε ότι ο παίκτης που τραυματίστηκε, ο Ισπανός Μαρκ Μπάρτρα, υπεβλήθη σε επέμβαση καθώς υπέστη κάταγμα στο ένα του χέρι.

Bild: Οι δράστες κινήθηκαν με επαγγελματικό τρόπο

Σύμφωνα με την Bild, από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι οι δράστες κινήθηκαν με επαγγελματικό τρόπο και φαίνεται πως είχαν εμπειρία στην κατασκευή, συνδεσμολογία και ενεργοποίηση εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και καλή γνώση του χώρου και της διαδρομής που θα ακολουθούσε το πούλμαν. Οι εκρήξεις, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, φανερώνουν επίσης πρόθεση και αποφασιστικότητα των δραστών να τραυματίσουν, ακόμη και να σκοτώσουν τους παίκτες.

Η αστυνομία αλλά και αυτόπτες μάρτυρες δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν την εκδοχή ότι εκτός από τις τρεις εκρηκτικές ύλες οι δράστες χρησιμοποίησαν και όπλο. Σε αυτή την υπόθεση οδηγούν δύο τρύπες που εντοπίστηκαν στο λεωφορείο, η μία στην πίσω πόρτα και η άλλη στο παράθυρο, κοντά στη θέση του τραυματισμένου αμυντικού Μαρκ Μπάρτρα.  

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν περί τις 19:15 τοπική ώρα (20:15 ώρα Ελλάδας) κοντά στο ξενοδοχείο της ομάδας. Το στάδιο όπου επρόκειτο να γίνει το ματς απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από το σημείο.

Ο αγώνας της ομάδας εναντίον της γαλλικής Μονακό που επρόκειτο να γίνει χθες αναβλήθηκε για σήμερα Τετάρτη στις 21:45 (ώρα Ελλάδας).

Μηνύματα συμπαράστασης

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα μηνύματα συμπαράστασης προς τους παίκτες της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

«Σήμερα, όλοι οι φίλαθλοι ενωμένοι πίσω από την Ντόρτμουντ» έγραψε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

«Είμαι σοκαρισμένος. Εύχομαι στους φιλάθλους ένα καλό και ασφαλές ταξίδι επιστροφής», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς.

«Σε τέτοιες στιγμές μένουμε ενωμένοι», έγραψε σε tweet της η «αιώνια» αντίπαλος Σάλκε. «Η σκέψη μας τώρα είναι σε όλους τους φίλους μας στη Ντόρτμουντ», ήταν το μήνυμα της Λίβερπουλ, ενώ η Μπάγερν έγραψε: «Να είστε όλοι καλά, περαστικά στον Μπάρτρα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle, ΑFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή