Αρκαδική Ελεγεία: Γέφυρα ανάμεσα στην παράδοση του θρηνητικού τραγουδιού και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 14:25
UPD:14:30
A- A A+

Στο κατάμεστο Πόλις Αρτ Καφέ από τους προσκεκλημένους και τους φίλους των «Ανθέων της Πέτρας» παρουσιάστηκε το μουσικό άλμπουμ Αρκαδική Ελεγεία. Η παρουσίαση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον υπεύθυνο του πολιτιστικού χώρου Βασίλη Χατζηιακώβου ο οποίος στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον πρόεδρο των «Ανθέων» Γιάννη Τσιαούση.

Ο κ. Τσιαούσης αφού υπογράμμισε τον καινοτόμο χαρακτήρα της συγκεκριμένης μουσικής παραγωγής που αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην παράδοση του θρηνητικού τραγουδιού και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, αναφέρθηκε συνοπτικά στην ολιστική προσέγγιση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που ακολουθούν τα «Άνθη της Πέτρας», κάτι το οποίο θα αποτελέσει και τη «φιλοσοφία» του Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής. Ιδιαίτερη μνεία έκανε για το πέρασμα στη δεύτερη φάση ενεργειών και δράσεων (σωστικές παρεμβάσεις και εκπόνηση μελετών)  μετά την ολοκλήρωση της αγοράς του αρχοντικού Ρηγόπουλου και την ανάγκη στήριξης της συνολικής προσπάθειας από κάθε πολίτη που ευαισθητοποιείται για την προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της «Αρκαδικής Ελεγείας», αλλά και να τονίσει ότι η παρουσίαση του μουσικού άλμπουμ είναι το ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης στους δωρητές του Κέντρου.

Στη συνέχεια ο δημιουργός Νίκος Τάτσης αναφέρθηκε στη διαδρομή που ακολούθησε η Αρκαδική Ελεγεία από την αφετηρία της το 2013 μέχρι να φτάσει στα χέρια μας και παρουσίασε τους ομιλητές της εκδήλωσης και συγκεκριμένα τον λαογράφο Γιάννη Δρίνη, τον ψυχίατρο Γιάννη Παπακώστα και τον συνθέτη Νότη Μαυρουδή. Ο κ. Δρίνης αναφέρθηκε στο μοιρολόι ως κυρίαρχο στοιχείο των κοινωνιών της ελληνικής υπαίθρου και τη σχέση τους με το θάνατο μέχρι λίγες δεκαετίες πριν, αλλά και στις αλλαγές που έχουν επέλθει εν τω μεταξύ επαναπροσδιορίζοντας  αυτή τη σχέση με διαφορετικό τρόπο.  Ο κ. Παπακώστας αναφέρθηκε στην ψυχοθεραπευτική επίδραση του θρηνητικού τραγουδιού στον πονεμένο άνθρωπο, ενώ ο κ. Μαυρουδής ξεκινώντας από τη μουσική φυσιογνωμία του Νίκου Τάτση, προσέγγισε μουσικολογικά το έργο, κάνοντας συχνές αναφορές στα κοινωνικά του χαρακτηριστικά.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση μέρους του μουσικού έργου στο οποίο συμμετείχαν σπουδαίοι σολίστες όπως η Αγγελίνα Τκάτσεβα, η Σοφία Μαυρογενίδου και ο Άρης Χατζησταύρου, ενώ η Αμαλία Τάτση και ο Νίκος Τάτσης απέδωσαν τους στίχους των μοιρολογιών μ’ ένα μοναδικά συγκινησιακό τρόπο καθηλώνοντας το κοινό  που τους χειροκρότησε θερμά.

Προτεινόμενα για εσάς