Επίσκεψη-παρέμβαση Τουσκ για εξεύρεση λύσης

Επαφές, σήμερα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον ΠτΔ και τον Πρωθυπουργό
Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 08:37
UPD:08:37
REUTERS/TT NEWS AGENCY

Η παρουσία του κ. Τουσκ θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς από τις δηλώσεις του αναμένεται να αποκαλυφθεί το στίγμα των δανειστών ως προς τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για «πολιτική λύση» (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Με κύριο θέμα τις δυνατότητες γεφύρωσης της απόστασης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της αξιολόγησης καταφτάνει σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο κ. Τουσκ θα συναντηθεί στις 10:00 το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και λίγο αργότερα στις 10:45 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιούνται υπό το βάρος των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Η παρουσία του κ. Τουσκ θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς από τις δηλώσεις του αναμένεται να αποκαλυφθεί το στίγμα των δανειστών ως προς τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για «πολιτική λύση». Επίσης, αναμένεται να διαφανεί και η στάση των Βρυξελλών ως προς τις όλο και εντονότερες πιέσεις που ασκούνται την τελευταία περίοδο προς την Αθήνα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας είχε θέσει στον κ. Τουσκ το ζήτημα των προσκομμάτων που θέτει το ΔΝΤ στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την επίμονη άρνησή του στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τότε ο κ. Τουσκ είχε αρκεστεί στη γενική τοποθέτηση ότι πρέπει να διατηρηθεί «το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και οι βέλτιστες πρακτικές σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Στην ατζέντα των συζητήσεων Τουσκ-Τσίπρα περιλαμβάνεται όμως και η προετοιμασία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 29ης Απριλίου σχετικά με το Brexit, αλλά και οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

Στην Αθήνα και ο Μπ. Τζόνσον

Αύριο επισκέπτεται την Αθήνα και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα συναντηθεί με  τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη για την προετοιμασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. και τις διμερείς σχέσεις της χώρας με τα κράτη-μέλη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 στο υπουργείο Εξωτερικών. Στις 18:30 οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο κ. Κοτζιάς στον Βρετανό ομόλογό του.

Στην ατζέντα των συζητήσεων Τζόνσον-Κοτζιά περιλαμβάνεται εκτός από το Brexit και το Κυπριακό, καθώς η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή