Αγγλία, Μεγάλη Βρετανία ή Ηνωμένο Βασίλειο;

Ποιες είναι οι διαφορές
Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 11:00
REUTERS/RUSSELL CHEYNE

Η σημαία της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

A- A A+

Γιώργος Δ. Παυλόπουλος
[email protected]

Με αφορμή την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλοί Ευρωπαίοι (και όχι μόνο) αναρωτιούνται ποια ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «Αγγλία», «Μεγάλη Βρετανία» και «Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Αγγλία είναι η χώρα - πυρήνας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Μεγάλης Βρετανίας, με πρωτεύουσά της το Λονδίνο. Εκεί εδρεύει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και το κοινοβούλιο της χώρας, με κάτω σώμα την Βουλή των Κοινοτήτων και άνω σώμα την Βουλή των Λόρδων.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι το σύνολο του νησιού στο οποίο βρίσκεται η Αγγλία, η Σκωτία και η Ουαλία, καθώς και μικρότερες νήσοι γύρω από το κυρίως «σώμα» της χώρας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ο επίσημος τίτλος του κράτους είναι «Ηνωμένο Βασίλειο Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας») περιλαμβάνει το σύνολο της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και - επιπλέον - την Βόρεια Ιρλανδία, δηλαδή το μικρό τμήμα της Ιρλανδίας που παραμένει υπό τον έλεγχο του Λονδίνου.

Το υπόλοιπο νησί της Ιρλανδίας αποτελεί τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (Έιρε), χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, η οποία είναι εντελώς ανεξάρτητη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες ωστόσο έχουν περιορισμένες, κυρίως τοπικού χαρακτήρα αρμοδιότητες και δεν έχουν λόγο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Αυτό συμβαίνει επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κυρίαρχο ενιαίο κράτος και όχι ομοσπονδία κυρίαρχων κρατών, όπως ήταν, για παραδείγμα, η Γιουγκοσλαβία μεταξύ του 1945 και του 1991.

Γι' αυτό και, μολονότι οι πολίτες Σκωτίας και Βόρειας Ιρλανδίας ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., οι δύο χώρες είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν την Αγγλία και την Ουαλία στo Brexit, αφού το δημοψήφισμα διεξήχθη ενιαία στο σύνολο του Βασιλείου και όχι χωριστά σε κάθε μία από τις τέσσερις χώρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή