Η SpaceX έγραψε ιστορία στέλνοντας τον ίδιο πύραυλο δεύτερη φορά στο διάστημα

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 17:22
UPD:17:22
REUTERS/Handout .
A- A A+

Του Κώστα Δεληγιάννη

Με την πετυχημένη εκτόξευση και «επιστροφή» στη Γη ενός πυραύλου Falcon 9, ο οποίος είχε κάνει την παρθενική του πτήση τον περασμένο Απρίλιο, η SpaceX κατάφερε να γράψει ιστορία στην αεροδιαστημική, αποδεικνύοντας πως είναι εφικτή η ιδέα των επαναχρησιμοποιήσιμων οχημάτων εκτόξευσης.

Για το επίτευγμα δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του ο μεγιστάνας Ίλον Μασκ και ιδρυτής της SpaceX, καθώς με αυτό τον τρόπο έγινε ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση του κόστους των διαστημικών εκτοξεύσεων, αλλά και την αύξηση της συχνότητάς τους. «Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη ημέρα», είπε ο Μασκ σε δημοσιογράφους μετά την εκτόξευση. «Έχω εκστασιαστεί».

Η SpaceX χρειάστηκε 15 χρόνια για να βρει τον τρόπο ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιεί ένα πύραυλο – ή για την ακρίβεια, τον πρώτο «όροφό» του, που είναι το μεγαλύτερο και πιο ακριβό τμήμα του. Μέχρι σήμερα, τα οχήματα εκτόξευσης όλων των διαστημικών εταιρειών μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά, πέφτοντας κατά κανόνα στη συνέχεια στη θάλασσα.

EURONEWS

Την ίδια ιδέα θέλει να εφαρμόσει και η Blue Origin του Jeff Bezos της Amazon, αν και ακόμη βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών. Αντίθετα, η SpaceX είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει στον επόμενο στόχο της, ο οποίος είναι η προετοιμασία του Falcon 9 για επανεκτόξευση μέσα σε 24 ώρες, κάτι που θα επιχειρήσει μέχρι τα τέλη της χρονιάς. 

«Ο απώτερος στόχος είναι να μειώσουμε πάνω από 100 φορές το κόστος πρόσβασης στο διάστημα. Αν τα καταφέρουμε, τότε για την ανθρωπότητα θα ανοίξει ο δρόμος για τα αστέρια. Αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Falcon 9 απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, μεταφέροντας έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο της εταιρείας SES από το Λουξεμβούργο. Όταν έφτασε στο κατάλληλο ύψος, το κύριο τμήμα του διαχωρίστηκε από τον ανώτερο «όροφο» του πυραύλου και ξεκίνησε την κάθοδό του προς μία ρομποτική φορτηγίδα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Έτσι, προσνηώθηκε με επιτυχία σε αυτήν για δεύτερη φορά.

Τον περασμένο Απρίλιο, είχε χρησιμοποιηθεί για την απογείωση του σκάφους Dragon της εταιρείας, το οποίο μετέφερε εφόδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Με τους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους, η εταιρεία εκτιμά πως θα καταφέρει να μειώσει το κόστος των εκτοξεύσεων κατά 30%. Η «παρθενική» πτήση ενός Falcon 9 στοιχίζει 62 εκατ. δολάρια, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό πόσο κοστίζει η χρήση του ίδιου πυραύλου από εκεί και στο εξής.

Κάθε πύραυλος αναμένεται πως θα μπορεί να βρεθεί 10 φορές στο διάστημα, χωρίς καμία αναβάθμιση. Με μέτριες τεχνικές παρεμβάσεις, ο αριθμός των εκτοξεύσεών του θα αγγίζει τις 100.

Μετά τον διαχωρισμό του πρώτου «ορόφου», το υπόλοιπο τμήμα του πυραύλου συνέχισε την πτήση του προς το διάστημα, ώστε να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο της SES. Ο δορυφόρος θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη Λατινική Αμερική.

Προτεινόμενα για εσάς