WSJ: Η σύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή το αντικείμενο της Neuralink του Έλον Μασκ

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 11:43
UPD:11:43
EPA/PAUL BUCK
A- A A+

Ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX δημιούργησε μια εταιρεία, με το όνομα Neuralink Corp, με αντικείμενο την ανάπτυξη τεχνολογίας μέσω της οποίας οι υπολογιστές θα μπορούν να συνδέονται με τους ανθρώπινους εγκεφάλους, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές με πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Neuralink ασχολείται με την αποκαλούμενη τεχνολογία «neural lace», που πραγματεύεται την εμφύτευση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο τα οποία κάποια στιγμή ενδεχομένως να είναι σε θέση να «ανεβάζουν» και να «κατεβάζουν» σκέψεις, σημειώνει η WSJ. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη βελτίωση μνήμης, ή για την «ενίσχυση» ανθρώπων με επιπρόσθετη, τεχνητή νοημοσύνη.

H Neuralink έχει καταχωρηθεί στα μητρώα της Καλιφόρνια ως εταιρεία «ιατρικών ερευνών» από τον περασμένο Ιούλιο, και σκοπός του είναι η χρηματοδότησή της να προέλθει κυρίως από τον ίδιο, είπε στη WSJ άτομο ενημερωμένο για τα σχέδιά του.

Δεν είναι ακόμα σαφές τι είδους προϊόντα και συσκευές θα δημιουργεί η εταιρεία, αλλά άτομα που συμμετείχαν σε σχετικές συζητήσεις περιγράφουν μια στρατηγική παρόμοια με αυτές που ακολουθήθηκαν στην SpaceX και την Tesla- όπου αναπτύχθηκαν πρώτα νέες τεχνολογίες, αποδείχτηκε ότι λειτουργούσαν και μετά ακολούθησαν πιο φιλόδοξα εγχειρήματα. Επίσης, τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τη WSJ, η Neuralink προέβη σε προσλήψεις κορυφαίων ακαδημαϊκών του συγκεκριμένου χώρου, τα οποία ανέφεραν πως τα πρώτα προϊόντα θα μπορούσαν να είναι προηγμένα εμφυτεύματα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών διαταραχών, όπως η επιληψία, η κατάθλιψη και άλλα.

Από πλευράς του, ο Μασκ έγραψε σε σχετικό tweet πως σύντομα θα γίνουν γνωστά περισσότερα μέσω της ιστοσελίδας WaitButWhy, σχολιάζοντας πως είναι δύσκολο να βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος, αλλά «ο υπαρξιακός κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για να μην το κάνεις». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μαξ Χόντακ, που φέρεται να είναι μέλος της ιδρυτικής ομάδας, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της εταιρείας, αλλά, αναφερόμενος στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται, το χαρακτήρισε «εμβρυακό».

Προτεινόμενα για εσάς