Την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών διεκδικεί το Λουξεμβούργο από το Λονδίνο

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 18:07
UPD:18:14
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

«Η διεκδίκηση του Λουξεμβούργου δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα», εξήγησε η εκπρόσωπος.

A- A A+

Το Λουξεμβούργο διεκδικεί την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) που θα υποχρεωθεί να μετακομίσει από το Λονδίνο μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μεγάλου Δουκάτου, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «διεκδικεί την εγκατάσταση» της ΕΑΤ στη χώρα του. Το Λουξεμβούργο βασίζει το δικαίωμά του σε συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 1965 μεταξύ των μελών της τότε ΕΟΚ.

«Η διεκδίκηση του Λουξεμβούργου δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα», εξήγησε η εκπρόσωπος.

Στο παρελθόν είχαν γίνει μόνο δύο εξαιρέσεις σε αυτήν τη συμφωνία, με τη σύμφωνη γνώμη του Λουξεμβούργου: όταν αποφασίστηκε να εγκατασταθεί η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη και όταν εγκρίθηκε η εγκατάσταση της ΕΑΤ στο Λονδίνο.

Πολλές άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν την ΕΑΤ, όπως το Δουβλίνο, το Άμστερνταμ, η Βιέννη και το Παρίσι. Πριν από μία εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε να εγκατασταθεί η ΕΑΤ στη Φρανκφούρτη και να συγχωνευθεί με την Εποπτική Αρχή Ασφαλίσεων. Πρόσφατα, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΑΤ Άνταμ Φάρκας αποκάλυψε ότι πολλές πόλεις επικοινώνησαν μαζί του, χωρίς να τις κατονομάσει.

Η ΕΑΤ απασχολεί περίπου 170 υπαλλήλους που εδρεύουν στο Λονδίνο και προέρχονται από 27 χώρες - οι περισσότεροι είναι Ιταλοί και Γερμανοί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή