Nanocar Race: Κούρσα νανοαυτοκίνητων, κλίμακας ατόμων

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 17:08
UPD:17:09
© CEMES-CNRS
A- A A+

«Νανοαυτοκίνητα» διαγωνίζονται για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα κλίμακας ατόμου στις 28-29 Απριλίου 2017 στην Τουλούζη. Τα οχήματα αυτά, τα οποία αποτελούνται από μερικές εκατοντάδες άτομα το καθένα, θα κινούνται από μικρούς ηλεκτρικούς παλμούς κατά τη διάρκεια της 36ωρης κούρσας, που θα λάβει χώρα σε μια πίστα φτιαγμένη από άτομα χρυσού, μήκους το πολύ 100 νανομέτρων.

Την κούρσα θα παρατηρεί ένα ειδικό μικροσκόπιο του CEMES (Centre d'élaboration de matériaux et d'études structurales) στο CNRS (Centre National de la recherche scientifique) στην Τουλούζη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του CNRS, πρόκειται κυρίως για επιστημονικό και τεχνολογικό πείραμα, που θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι Nanocar Race του YouTube. Σκοπός είναι η προώθηση της έρευνας στην παρατήρηση και τον έλεγχο των μηχανημάτων σε νανοκλίμακες.

Το Nanocar Race είναι στην ουσία ένα διεθνές επιστημονικό πείραμα που θα πραγματοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό την αξιολόγηση των επιδόσεων των μηχανημάτων και των επιστημονικών οργάνων που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιό του. Το όλο πείραμα άρχισε το 2013, στο πλαίσιο ερευνών για νανομηχανήματα: Επρόκειτο για ιδέα του Κριστιάν Γιοακίμ, ερευνητή του CNRS, και του Γκουενέλ Ραπίν, καθηγητή Χημείας στο Université Toulouse III - Paul Sabatier. Τρία χρόνια μετά, τα νανο-οχήματα είναι έτοιμα για αγώνα στη χρυσή επιφάνεια της πίστας.

CNRS

Μεταξύ των προκλήσεων στην οργάνωση του αγώνα περιλαμβανόταν η επιλογή της πίστας, που έπρεπε να είναι ικανή να εξυπηρετεί τα οχήματα, μέχρι την προσαρμογή του μικροσκοπίου, τη σύνθεση των ίδιων των οχημάτων, τη δομή και την προώθησή τους κ.α. Από τις εννιά ομάδες που υπέβαλαν αίτημα πριν τον Μάιο του 2016 επελέγησαν έξι και εν τέλει στην κούρσα στις 28 Απριλίου θα συμμετέχουν τέσσερις.

Στο πλαίσιο του αγώνα, κάθε ομάδα θα αναπτύξει νέες δεξιότητες, δεδομένα και know-how που ελπίζεται πως θα συμβάλουν στην ανάπτυξη χημείας επιφανειών (χημικές συνθέσεις άμεσα σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια), ή στην επιστήμη μεμβρανών, νέο τομέα επιστημονικής έρευνας, η οποία καθιστά δυνατή την τοποθέτηση μηχανημάτων τέτοιας κλίμακας στην επιφάνεια κυττάρων, ή τον έλεγχο της κίνησης ενός μορίου στο υγρό.

Όσον αφορά στη μορφή της πίστας, είναι: 20 νανόμετρα, μια στροφή 45 μοιρών, 30 νανόμετρα, μια στροφή 45 μοιρών, 20 νανόμετρα, για ένα σύνολο 100 νανομέτρων. Υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει κάποιον όχημα σε περίπτωση ατυχήματος, είναι το σπρώξιμο απαγορεύεται. Κάθε ομάδα έχει δυνατότητα χρήσης ενός τομέα της πίστας.

Προτεινόμενα για εσάς