Η τέχνη της αναβλητικότητας

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 14:00
REUTERS/YVES HERMAN

Τα αποτελέσματα μιας διαπραγμάτευσης από αδύναμη θέση δεν είναι σαν το κρασί. Δεν γίνονται καλύτερα όταν παλιώνουν. Ξιδιάζουν και οι δοκιμαστές χολώνουν.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Υπάρχουν πολιτικοί που έχουν αναγάγει την καθυστέρηση και την αναβλητικότητα σε υψηλή τέχνη. Η καγκελάριος είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Οι Γερμανοί έχουν μάλιστα επινοήσει ένα ρήμα, το «merkeln», που σημαίνει «αναβάλλω αποφάσεις».

«Σπανίως κινείται γρήγορα για να προλάβει ένα ζήτημα που εξελίσσεται ραγδαία, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αλλά, όταν η κατάσταση απαιτεί εποικοδομητική καθυστέρηση και υπολογισμένη αμφιταλάντευση, είναι η πιο αποτελεσματική στον κόσμο. Παρότι κατώτεροι πολιτικοί ενστικτωδώς αναζητούν μια γρήγορη λύση, η κα Μέρκελ ειδικεύεται στην εύρεση αχαρτογράφητων επεκτάσεων της πορείας ανεπίλυτων ζητημάτων». («Financial Times» 28/6/2016).

O αρθρογράφος, βέβαια, υποτιμά το γεγονός ότι η σιδηρά κυρία της Ευρώπης μπορεί να αναβάλει, να χρονοτριβεί και να κωλυσιεργεί, ακριβώς επειδή είναι σιδηρά. Δεν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, λόγω κατώτερων δυνάμεων, όπως έλεγε για την τέχνη του πολέμου ο Βοναπάρτης.

Το ίδιο ισχύει και για το ΔΝΤ. Παίζει καθυστερήσεις και φορτώνει τη διαπραγμάτευση με νέες απαιτήσεις, αφενός γιατί μπορεί, αφετέρου γιατί τελειώνουν οι εύκολες λύσεις με τον Ντόναλντ στις ειδήσεις.

Άλλων η αναβλητικότητα, όμως, πηγάζει από αδυναμία και δεν νομίζω ότι υπάρχει ζήτηση για ένα τέτοιο «ταλέντο» αυτήν την εποχή. Τα αποτελέσματα μιας διαπραγμάτευσης από αδύναμη θέση δεν είναι σαν το κρασί. Δεν γίνονται καλύτερα όταν παλιώνουν. Ξιδιάζουν και οι δοκιμαστές χολώνουν.

Άλλων η αναβλητικότητα πηγάζει και από αδυναμία, πέρα από την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας. Δεν μπορούσαν όταν έπρεπε, επειδή δεν το έκαναν όταν μπορούσαν, αλλά όποιος σκορπάει τον καιρό, δεν τον ξαναμαζεύει. Η διαπραγματευτική ισχύς δεν αυξάνεται συν τω χρόνω και μάλλον φέρνει κι άλλο πόνο.

Στοιχήματα δεν βάζω, γιατί από το παιχνίδι δεν σκαμπάζω και τα φύλλα της γερμανικής κάλπης δεν διαβάζω. Στοιχήματα δεν βάζω και τον «Άγιο Μαρτίνο» (όπως χαρακτηρίζει το «Spiegel» τον υποψήφιο του SPD Μάρτιν Σουλτς) δεν διαβάζω, αλλά με την αβεβαιότητα στενάζω.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή