Αλληλοδιείσδυση αισθήσεων σε «Πτυχώσεις μνήμης»

Έκθεση του Μίλτου Παντελιά στη γκαλερί Ευριπίδη, έως τις 24 Μαρτίου
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 10:30
A- A A+

Η αίσθηση συνδιαλέγεται με την ψευδαίσθηση, ο χρόνος διαστέλλεται, ενώ ο χώρος διεισδύει αποσπασματικά, με τη ζωγραφική πράξη να λειτουργεί σαν μνημειακό ενσταντανέ και τη ζωγραφική ύλη να αποκρύπτει επιδέξια την ίδια της τη φύση, στην έκθεση του εικαστικού Μίλτου Παντελιά, «Πτυχώσεις μνήμης», η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί Ευριπίδη, έως τις 24 Μαρτίου.

Στο επίκεντρο της ζωγραφικής του Μίλτου Παντελιά βρίσκεται η ανίχνευση των παλίμψηστων διαστρωματώσεων της μνήμης, με τις αναδιπλώσεις και τους κυματισμούς της να διαμορφώνουν νέα πλαίσια όρασης, καθώς η πτύχωση βιώνεται ως έκφραση μιας χωρίς τέλος διαδικασίας εξέλιξης και όχι ως πράξη περαίωσης.

Η ρευστότητα της ύλης και η εμμονή στη λεπτομέρεια αποτυπώνονται με τρόπο ευλαβικό, ενώ το πνεύμα λειτουργεί ως κινητήριος μηχανισμός για την αλληλοδιείσδυση των εννοιών, που αναδιπλώνονται και ξεδιπλώνονται διαδοχικά στον χώρο και τον χρόνο, όπως οι κυματισμοί της θάλασσας.

Το πανάρχαιο δρώμενο των Κωδωνοφόρων σε μια παράλληλη έκθεση

Παράλληλα, στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο της γκαλερί Ευριπίδη,  συνεχίζεται η βραβευμένη έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βαβδινούδη, με τίτλο «Faces + Masks», η οποία, με τη σύγχρονη ματιά του δημιουργού και την επιμέλεια του Μάριου Τeriade Eλευθεριάδη, καταγράφει το πανάρχαιο δρώμενο των Κωδωνοφόρων της Ανατολικής Μακεδονίας το τριήμερο, 6, 7 και 8 Ιανουαρίου.

Η έκθεση κέρδισε το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών από το Λονδίνο, την Ελβετία και την Μάλτα, μέχρι το μακρινό Πεκίνο, και διακρίθηκε στον διαγωνισμό Τravel Protographer of the Year (TPOTY), ενώ, ταυτόχρονα, παρουσιάζεται στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, στα πλαίσια του Virgin Australia Melbourne Fashion Festival.

Πληροφορίες

Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά - Κολωνάκι, τηλ.: 210 3615909. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10.00 - 20.30, Τετάρτη και Σάββατο: 10.00 - 18.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς