Μέσα στο Μάιο ολοκληρώνεται η συζήτηση για τον κώδικα των δ/υ

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2005 19:54
A- A A+

Συνάντηση με το προεδρείο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είχε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το πλαίσιο για την αναμόρφωση του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων (δ/υ). Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέσα στο Μάιο, προκειμένου να ψηφισθεί πριν τη λήξη της Ολομέλειας της Βουλής. Εντός του Μαρτίου θα υποβληθούν οι προτάσεις της ΑΔΕΔΥ.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο υπουργός:

- Το προβλεπόμενο από την παρ. 2 του άρθρου 53 δικαίωμα της μητέρας δημόσιας υπαλλήλου να κάνει διαζευκτικά χρήση μειωμένου ωραρίου ή άδειας εννέα (9) μηνών με αποδοχές να αναγνωριστεί και ως αυτοτελές δικαίωμα του πατέρα δημόσιου υπαλλήλου, σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών ως προς τις συνθήκες απασχόλησης και εργασίας στο δημόσιο τομέα. Το δικαίωμα αυτό πρέπει να προβλεφθεί ότι ασκείται εναλλακτικά από τον πατέρα δημόσιο υπάλληλο, εφόσον δεν κάνει χρήση η εργαζόμενη μητέρα στον ιδιωτικό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα ή στη Δημόσια Διοίκηση (σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά περίπτωση ρυθμίσεις), με υποβολή κοινής δήλωσης και προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης.

- Να προβλεφθεί ρητά ότι η ως άνω ρύθμιση (άρθρο 53 παρ. 2) εφαρμόζεται και στην μονογονεϊκή οικογένεια (άγαμη μητέρα, χήρος γονέας, γονέας που έχει την επιμέλεια του παιδιού με δικαστική απόφαση), με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους έγγαμους γονείς.

- Η προβλεπόμενη από την παρ 2 του άρθρου 51 σε συνδυασμό με την παρ 1. του άρθρου 53 άδεια έως και δύο έτη που χορηγείται στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών:

α. να αναγνωρίζεται σε κάθε περίπτωση ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. (υπό εξέταση)

β. τμήμα αυτής μέχρι τρεις (3) μήνες κατ’ ανώτατο όριο να χορηγείται με αποδοχές σε περίπτωση γέννησης τρίτου παιδιού και άνω (πολύτεκνος γονέας).

γ. να προβλεφθεί ρητά ότι εφαρμόζεται και για ανατροφή υιοθετημένου παιδιού ηλικίας μέχρι έξι ετών.

- Η προβλεπόμενη από το άρθρο 52 άδεια μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) να παρατείνεται κατά ένα (1) μήνα μετά τον τοκετό σε περίπτωση πολλαπλών γεννήσεων, επιπλέον των τριών (3) μηνών που ισχύει σήμερα.

- Να προβλεφθεί η χορήγηση άδειας δύο (2) εργάσιμων ημερών με αποδοχές στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο λόγω γέννησης παιδιού (αντίστοιχη ρύθμιση υπάρχει για τον ιδιωτικό τομέα - Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - ΕΓΣΣΕ 2000).

- Να προβλεφθεί η χορήγηση επιπλέον κανονικής άδειας έξι (6) εργάσιμων ημερών στον γονέα σε κατάσταση χηρείας, διάστασης ή διαζυγίου, εφόσον έχει την επιμέλεια του παιδιού σύμφωνα με δικαστική απόφαση, καθώς και την άγαμη μητέρα (μονογονεϊκή οικογένεια). Η άδεια αυτή να δίνεται εφάπαξ ή τμηματικά σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα, μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των δώδεκα (12) ετών και να μην συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας (αντίστοιχη ρύθμιση υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα - Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - ΕΓΣΣΕ 2002- 2003).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή