Σπονδυλωτή διείσδυση στο «Κουκλόσπιτο της Petrοnella Oortman»

Έκθεση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς
Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 08:05
A- A A+

Αντλώντας έμπνευση από το αυθεντικό Κουκλόσπιτο (Dollhouse) της Petronella Oortman που κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1686 και το 1710 και βρίσκεται στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ, η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου παρουσιάζει μια οπτική σπονδυλωτή αφήγηση, στην έκθεση της, με τίτλο «Το Κουκλόσπιτο της Petrοnella Oortman», που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, έως τις 12 Μαρτίου.

Ανάμεσα στην πραγματικότητα και το παραμύθι

Η αφήγηση αποτελείται από 10 βιντεοπροβολές με σκηνές γύρω από την καθημερινή ζωή μιας γυναίκας, που λαμβάνουν χώρα σε ένα κατασκευασμένο οικιακό περιβάλλον. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου σκηνοθετεί οικιακά σκηνικά, με έπιπλα -μινιατούρες από ένα ετερόκλητο σύνολο προσωπικών ενθυμημάτων, φωτογραφιών και διακοσμητικών αντικειμένων. Εκεί, ανάμεσα στην πραγματικότητα και το παραμύθι, το όνειρο και τον εφιάλτη, εκτυλίσσονται μοναχικές δράσεις, ψυχικές και συναισθηματικές διεργασίες, ανάγνωση, βηματισμός, καθάρισμα, αναμονή, αναπόληση, κόψιμο νυχιών, εσωτερικοί βουβοί μονόλογοι.

Χώρος βασανισμού, αλλά και λύτρωσης

Η γυναίκα, που κατοικεί τα έξι δωμάτια του Κουκλόσπιτου, διαπραγματεύεται την αυταπάτη και απολαμβάνει τον εγκλεισμό της σαν να υπηρετεί ένα ιερό καθήκον. Η κάθαρση, η ομορφιά, η αγωνία, ο άπιαστος έρωτας, η ζωή μέσα στο σπίτι καθιστούν, εν τέλει, το Κουκλόσπιτο έναν χώρο βασανισμού, αλλά και λύτρωσης. Το Κουκλόσπιτο, που ξέφυγε από το Μουσείο, ξανακατοικείται με όρους προσωπικούς, θυμίζοντας επί πλέον ότι το σπίτι, η ασφάλεια και η θαλπωρή του καθίστανται, ενίοτε, έννοιες μακρινές, ειδικά στους καιρούς που ζούμε.

Εκτός από τα έξι δωμάτια που «περιβάλλουν» τον επισκέπτη/θεατή στο κοίλο της αίθουσας του 1ου ορόφου του κτηρίου της οδού Πειραιώς, την αφήγηση συμπληρώνουν τέσσερις ακόμη προβολές. Η προβολή μιας γυναίκας, που βαδίζει νευρικά μπροστά από τη ζωγραφική παράσταση «Έρως και Ψυχή», καταλαμβάνει όλη την οροφή του χώρου. Στο τέλος των έξι  δωματίων, δεσπόζει η μορφή ενός παιδιού, που επιτηρεί με το βλέμμα του τον χώρο.

Ένα γράμμα - πρόσκληση στην Petronella Oortman προβάλλεται πάνω σε ένα τραπέζι στην είσοδο της έκθεσης, ενώ μια άλλη προβολή παραπέμπει στο έπιπλο, μέσα στο οποίο ο Χρόνος κατοικεί με τους δικούς του όρους, ένα ντουλάπι - οίκος και, ταυτόχρονα, βιτρίνα της ζωής που περνάει.

Ολοκλήρωση ενός φανταστικού ταξιδιού

Το έργο είναι μια παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης - Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Bey Hamam, το 2011, σε επιμέλεια της Συραγώς Τσιάρα. Στην Αθήνα, παρουσιάζεται με την υποστήριξη του Outset.Greece.

Η έκθεση του έργου στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια επανεγκατάσταση, ένας σταθμός του ιστορικού κουκλόσπιτου που, έτσι, ολοκληρώνει έναν κύκλο φανταστικού ταξιδιού: από το Rijksmuseum στο Οθωμανικό μνημείο Bey Hamam και, από εκεί, στο Μουσείο Μπενάκη. Αυτήν τη φορά, το έργο παρουσιάζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Είναι ανοικτό προς τον επισκέπτη/θεατή, σε αντίθεση με την εγκατάσταση στο Bey Hamam, όπου οι σκηνές ήταν κρυμμένες στα δωμάτια του μνημείου.

Παράλληλα, με την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί έως τις 24 Φεβρουαρίου την εγκατάσταση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, «Το τραπέζι των αφηγήσεων».

Συντελεστές

Κατασκευή δωματίων - σκηνοθεσία - σενάριο - ρόλοι στα δωμάτια: Κατερίνα Ζαχαροπούλου, επιμέλεια έκθεσης: Συραγώ Τσιάρα, editing - κάμερα: Θανάσης Ταμβακίδης.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη Οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου - Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή: 10.00 - 18.00, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 - 22.00, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη: κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: κανονικό: 7 ευρώ, μειωμένο: 3,5 ευρώ. Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς