Το σχέδιο νόμου το οποίο δίνει στην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι το δικαίωμα να αρχίσει τη διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται προς συζήτηση στο άνω σώμα του βρετανικού κοινοβούλιου, Βουλή των Λόρδων, μετά την υπερψήφισή του από το - ισχυρότερο - κάτω σώμα, Βουλή των Κοινοτήτων.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος καλούν με δηλώσεις τους τα μέλη της Βουλής των Λόρδων να πράξουν το «πατριωτικό καθήκον» τους και να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Η Ντάουνινγκ Στριτ επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις μετά την απειλή ανώνυμης κυβερνητικής πηγής ότι οι μη εκλεγμένοι Λόρδοι μπορεί να καταργηθούν συνολικά ως σώμα εάν δεν εγκρίνουν το σχέδιο, λόγω της οργής που θα δημιουργούσε στους Βρετανούς πολίτες μια τέτοια κίνηση.
Το κεντροδεξιό, κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της κ. Μέι δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή των Λόρδων, γεγονός που οδηγεί σε φόβους ότι το σώμα θα μπορούσε να μπλοκάρει το Brexit.
Δεν μπλοκάρουν οι Εργατικοί
Η ηγέτιδα του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Βουλή των Λόρδων, ωστόσο, βαρόνη Άντζελα Σμιθ, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι οι Λόρδοι των Εργατικών δεν θα θέσουν εμπόδιο στην έξοδο από την Ε.Ε.
«Θα ερευνήσουμε, θα εξετάσουμε, αλλά δεν θα μπλοκάρουμε», είχε πει.
Το άνω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου, με 805 μέλη, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό σώμα στον κόσμο, με πρώτο το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας.
Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο με 494 ψήφους υπέρ και 122 κατά, ενώ η Βουλή των Λόρδων αναμένεται να αρχίσει τη σχετική συζήτηση στις 20 Φεβρουαρίου.
Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι το νομοσχέδιο μπορεί να έχει ψηφιστεί έως τις 7 Μαρτίου.
Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει προς τις Βρυξέλλες ότι θα επικαλεστεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας έως τις 31 Μαρτίου 2017.
naftemporiki.gr