Γερμανία: Μικραίνει η διαφορά μεταξύ CDU/CSU και SPD

Ισόπαλοι στη δημοτικότητα Μέρκελ και Σουλτς
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 09:31
UPD:11:31
EPA/JULIEN WARNAND

Μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Μάρτιν Σουλτς, το SPD συγκεντρώνει ποσοστό 31%, σημειώνοντας άνοδο πέντε μονάδων από την προηγούμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa.

A- A A+

Στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε η διαφορά μεταξύ του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ και του κόμματος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL, επτά μήνες πριν από τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το ινστιτούτο Forsa, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία, το SPD συγκεντρώνει ποσοστό 31%, σημειώνοντας άνοδο πέντε μονάδων σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου.

Ο συνασπισμός της Μέρκελ, που συγκροτείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και την Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), διατηρεί πάντως την πρωτιά με ποσοστό 34%. Σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου, το ποσοστό του συντηρητικού συνασπισμού εμφανίζεται μειωμένο κατά 1%.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά δημοτικότητας Μέρκελ και Σουλτς ισοβαθμούν, συγκεντρώνοντας ο καθένας 37%.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι ακόμα και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων στρέφονται πλεόν προς τους Σοσιαλδημοκράτες, ακόμα και ψηφοφόροι του εθνολαϊκιστικού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), του οποίου το ποσοστό μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, φθάνοντας στο 10%.

Μικρότερο κατά 1% είναι και το ποσοστό των Φιλελεύθερων (FDP) οι οποίοι σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση της Forsa συγκεντρώνουν 5% και κατά συνέπεια είναι αμφίβολο αν θα ξεπεράσουν το προβλεπόμενο όριο (5%) για την είσοδό τους στο γερμανικό κοινοβουλίο. Τέλος, Πράσινοι (Grüne) και Η Αριστερά (Die Linke) βρίσκονται στο 8%.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ εκτιμά πάντως ότι «προς το παρόν δεν είναι αισθητός ένας καθοριστικός αέρας αλλαγής όπως το 1998 όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επωφελείτο σαφώς από την δυσφορία των ψηφοφόρων μετά από 16 χρόνια καγκελαρίας του Χέλμουτ Κολ».

Πηγές: Deutsche Welle, ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή