Αμνηστία: Έως και 13.000 μυστικές εκτελέσεις στις φυλακές του Άσαντ

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 16:31
UPD:16:38
REUTERS/ALI HASHISHO
A- A A+

Για χιλιάδες μαζικές εκτελέσεις, έως και 13.000, σε φυλακή έξω από τη Δαμασκό κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία το συριακό καθεστώς Άσαντ, ενώ καταγγέλλει συστηματική χρήση βασανιστηρίων στο ίδιο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Πρόκειται για τη φυλακή Σεντνάγια, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, έχει γίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών χώρος απαγχονισμών κρατουμένων.

Το καθεστώς Άσαντ έχει απορρίψει στο παρελθόν ανάλογες αναφορές. Ο αριθμός των εκτελεσθέντων τοποθετείται από την Διεθνή Αμνηστία μεταξύ 5.000 και 13.000.

Σύμφωνα με την οργάνωση, στην πλειοψηφία τους οι εκτελεσμένοι είναι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου.

Βασικές κατηγορίες κρατουμένων θεωρούνται στρατιωτικοί που κατηγορήθηκαν για ελλιπή αφοσίωση στο καθεστώς, καθώς και συμμετέχοντες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στην πρώτη φάση της εξέγερσης κατά του κ. Άσαντ.

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης, οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν κρυφά και όσοι θανατώθηκαν τάφηκαν σε μαζικούς τάφους εκτός Δαμασκού, χωρίς οι συγγενείς τους να ενημερωθούν για την τύχη τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή