Ο υγιεινός τρόπος ζωής η καλύτερη πρόληψη έναντι της θρόμβωσης

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 12:46
UPD:12:47
Shutterstock
A- A A+

Για τα τρία πρόσωπα της θρόμβωσης, δηλαδή την κολπική μαρμαρυγή, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο, μίλησαν οι εκπρόσωποι  του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης.

Απειλή για τους Έλληνες η κολπική μαρμαρυγή

Μεγάλη μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας που διεξήχθη στην Ελλάδα διαπίστωσε ότι το 3% του πληθυσμού άνω των 14 ετών πάσχει από κολπική μαρμαρυγή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή περίπου 300.000 άτομα έχουν κολπική μαρμαρυγή, ενώ όπως ανέφεραν η κολπική μαρμαρυγή είναι αιτία για το 15% του συνόλου των 15 εκατομμύριων εγκεφαλικών επεισοδίων, που καταγράφονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Όπως σημείωσε ο Δ/ντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑN» Hospital Center και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.), κ. Γιώργος Ανδρικόπουλος, στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό θα χειροτερέψει στα επόμενα χρόνια γιατί στις ηλικίες άνω των 75 ετών η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής ξεπερνά το 10%. Για την ακρίβεια ο κ. Ανδρικόπουλος είπε ότι η αύξηση των ηλικιωμένων στη χώρα μας θα αποτελέσει εφιάλτη για το σύστημα Υγείας καθώς και για τη δημοσιοοικονομική ισορροπία της χώρας, αφού όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι 10% - 40% των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή νοσηλεύονται έστω και μια φορά το χρόνο.

Η Πρόληψη της Κολπικής Μαρμαρυγής σύμφωνα με το γιατρό ξεκινά  από την παιδική ηλικία. Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν ώστε τα παιδιά τους να ακολουθούν το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής και να αθλούνται.

Επίσης, αναφορικά με τους ενήλικες πρότεινε να προσέχουν την κατανάλωση αλκοόλ. Όχι πάνω από 1 ποτό την ημέρα, τόνισε ο γιατρός και συμπλήρωσε. «Αν υποψιαστείτε ότι η καρδιά σας χτυπά γρήγορα ή ακανόνιστα τότε να επισκεφθείτε το γιατρό σας για ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ενώ, αν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή κι εμφανίζετε πρόσθετους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει να υποβληθείτε σε αντιπηκτική αγωγή». Η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό, είπε ο κ. Ανδρικόπουλος, είτε με αντιαρρυθμική φαρμακευτική αγωγή είτε με επέμβαση κατάλυσης (ablation). Γι αυτό παροτρύνει τους ασθενείς να ενημερωθούν από το γιατρό τους για την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισής της δική τους περίπτωση.

Το έμφραγμα μυοκαρδίου κοστίζει ζωές

Σύμφωνα με τη μελέτη HELIOS, στην Ελλάδα συμβαίνουν περίπου 20.000 νέα εμφράγματα μυοκαρδίου κάθε χρόνο τα οποία δυστυχώς συνοδεύονται από ένα μεγάλο ιατρικό και κοινωνικό κόστος και οδηγούν στο θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους. Επίσης, πολλοί ασθενείς καταλήγουν σε αναπηρία με τη μορφή της καρδιακής ανεπάρκειας ενώ, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εξ αυτών μένουν άνεργοι για όλη τη ζωή τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρικόπουλος, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας είναι εμφανείς όπως έδειξε η πρόσφατα δημοσιευμένη σε διεθνές ιατρικό περιοδικό μελέτη Phaethon, η οποία διαπίστωσε ότι το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (<12.000€/έτος) αποτελεί ανεξάρτητο και σημαντικό παράγοντα κινδύνου μετά το έμφραγμα μυοκαρδίου στη χώρα μας αυξάνοντας κατά 60% τον κίνδυνο για θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή επανεισαγωγή για ισχαιμία μυοκαρδίου.

Επιπλέον, τα στοιχεία από το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. το οποίο συμπεριέλαβε πάνω από 60.000 άτομα έδειξαν ότι 1 στους 6 ασθενείς σταματάει την υπολιπιδαιμική αγωγή του γιατί δεν μπορεί να την πληρώσει.

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος είναι άγνωστη αλλά σκοτώνει 50.000 άτομα κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Για το 2ο μεγάλο πρόβλημα τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος μίλησε ο κος Αλέξανδρος Τσελέπης, Καθ. Χημείας – Βιοχημείας, πρ. Πρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α. λέγοντας ότι η Θρόμβωση είναι αυτή σκοτώνει  1 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως ενώ, η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (Φ.Θ.Ν.) ή αλλιώς η Φλεβική Θρομβοεμβολή είναι η κύρια αιτία των ενδονοσοκομειακών θανάτων σε όλο τον κόσμο. Μόνο στη χώρα μας, οι θάνατοι από Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο φτάνουν τις 50.000 ετησίως, όπως είπε ο γιατρός.

«Μπορεί να προληφθεί» επεσήμανε ο κ. Τσελέπης, «αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή