Ήττα του Facebook στη δίκη για τη VR της Oculus εναντίον της Zenimax

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 17:28
UPD:17:28
REUTERS/RICK WILKING
A- A A+

Αμερικανικό δικαστήριο απεφάνθη πως το Facebook και άλλοι εναγόμενοι (περιλαμβανομένης της Oculus, που ανήκει στο Facebook) πρέπει να πληρώσουν 500 εκατ. δολάρια επειδή χρησιμοποίησαν την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (VR) χωρίς τη σχετική άδεια της Zenimax.

Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι η Oculus, την οποία το Facebook αγόρασε το 2014, χρησιμοποίησε κώδικα υπολογιστή που ανήκε στη Zenimax για να δημιουργήσει το δικό της VR headset. Η Oculus δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση και δεσμεύτηκε να ασκήσει έφεση.

Όπως αναφέρει το BBC, η υπόθεση αυτή απειλεί να επισκιάσει τα καλά οικονομικά αποτελέσματα του Facebook για το τέλος του 2016, με καθαρά κέρδη 3,6 δισ. δολαρίων. Το κοινωνικό δίκτυο είχε 53% αύξηση στα διαφημιστικά έσοδα, και υποστηρίζει πως αναμένει να φτάσει τα 2 δισ. χρήστες μέσα στο πρώτο μισό του 2017.

Η δίκη διήρκεσε τρεις εβδομάδες, και κατέθεσε και ο ίδιος ο ιδρυτής του Facebook, Μακ Ζάκερμπεργκ. Εναγόμενοι ήταν το Facebook, η Oculus και στελέχη της Oculus. Η Zenimax υποστήριζε ότι οι δικές της, αρχικές καινοτομίες στην εικονική πραγματικότητα αντιγράφηκαν παράνομα όταν η Oculus έφταξε το δικό της headset, Oculus Rift.

«Είμαστε ευτυχείς που οι ένορκοι στο δικαστήριο του Ντάλας απέδωσαν στη Zenimax 500 εκατ., για παράνομη παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και trademarks μας από τους κατηγορούμενους» δήλωσε ο Ρόμπερτ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της Zenimax. Επίσης, ο Πάλμερ Λάκι, συνιδρυτής της Oculus, βρέθηκε να έχει παραβίασει ένα NDA (non disclosure agreement) με την εταιρεία.

Προτεινόμενα για εσάς