Η Εικονική Πραγματικότητα «μήλον της Έριδος» μεταξύ Facebook και Zenimax Media

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 17:04
UPD:17:04
EPA/HOW HWEE YOUNG

Η Zenimax Media, στην οποία ανήκει το φημισμένο στούντιο παιχνιδιών id Software, μηνύει το Facebook για 2 δισ. δολάρια, καθώς υποστηρίζει ότι οι πρωτοποριακές της καινοτομίες στον χώρο του VR αντιγράφηκαν παράνομα όταν η Oculus έφτιαξε το δικό της σετ Εικονικής Πραγματικότητας, το γνωστό Oculus Rift.

A- A A+

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αναμένεται να εμφανιστεί σε δικαστήριο του Ντάλας στις ΗΠΑ για να υπερασπιστεί την εταιρεία του, η οποία κατηγορείται από τη Zenimax Media πως έκλεψε τεχνολογία VR (Εικονικής Πραγματικότητας).

Η Zenimax Media, στην οποία ανήκει το φημισμένο στούντιο παιχνιδιών id Software, μηνύει το Facebook για 2 δισ. δολάρια, καθώς υποστηρίζει ότι οι πρωτοποριακές της καινοτομίες στον χώρο του VR αντιγράφηκαν παράνομα όταν η Oculus έφτιαξε το δικό της σετ Εικονικής Πραγματικότητας, το γνωστό Oculus Rift. Σημειώνεται πως η Oculus αγοράστηκε από το Facebook το 2014, και θεωρείται πως θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής της εταιρείας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Όπως αναφέρει το BBC, εκτιμάται πως ο Ζάκερμπεργκ θα υποστηρίξει πως η Zenimax καθυστερούσε να αντιληφθεί και να εκτιμήσει τις δυνατότητες της Εικονικής Πραγματικότητας, και ότι ήταν η δουλειά της Oculus που την έφερε στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα. «Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας στο δικαστήριο» είπε στο BBC εκπρόσωπος της Oculus. «Η Oculus και οι ιδρυτές της έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα στη VR επειδή εκτιμούμε πως μπορεί να μεταμορφώσει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν. Μας απογοητεύει το ότι μια άλλη εταιρεία χρησιμοποιεί αχρείαστα ένδικα μέσα για να προσπαθήσει να πιστωθεί μια τεχνολογία την οποία δεν είχε το όραμα, εμπειρία ή υπομονή να αναπτύξει.

Η όλη υπόθεση κινείται γύρω από τον Τζον Κάρμακ, τον θρυλικό σχεδιαστή παιχνιδιών όπως το Doom και το Quake. Η εταιρεία της οποίας είναι συνιδρυτής, id Software, ανήκει στη Zenimax. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ο Κάρμακ δούλευε και για την id και για την Oculus, ωστόσο τον Νοέμβριο του 2013 έφυγε από την id. «Όταν κατέστη ξεκάθαρο πως δεν θα είχα την ευκαιρία να κάνω δουλειά πάνω στη VR ενώ ήμουν στην id, αποφάσισα να μην ανανεώσω το συμβόλαιό μου» είπε στη USA Today το 2014.

Η Zenimax τώρα υποστηρίζει πως ο Κάρμακ μοιράστηκε πνευματική ιδιοκτησία με την Oculus ενώ δούλευε ακόμα στην id Software, και ότι όταν έφυγε από την εταιρεία, πήρε αυτή τη δουλειά μαζί του. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, «ο Κάρμακ μυστικά και παράνομα αντέγραψε χιλιάδες έγγραφα που περιείχαν πνευματική ιδιοκτησία της Zenimax από τον υπολογιστή του στη Zenimax σε συσκευή αποθήκευσης USB, την οποία αδίκως μετά πήρε μαζί του στην Oculus».

Μιλώντας στη δίκη, που άρχισε την περασμένη εβδομάδα, ο Τόνι Σάμι, δικηγόρος της Zenimax, είπε ότι πρόκειται για μια από τις «μεγαλύτερες απάτες που έχουν γίνει ποτέ στην τεχνολογία».

Ωστόσο οι δικηγόροι του Κάρμακ παρουσιάζουν αλλιώς τα γεγονότα, υποστηρίζοντας πως το συμβόλαιό του ξεκάθαρα του επέτρεπε να εργάζεται με άλλες εταιρείες που δεν ανταγωνίζονταν τη Zenimax.

H γραμμή υπεράσπιστης του Facebook είναι πως η Zenimax είχε την ευκαιρία να επενδύσει στη VR αλλά επέλεξε να μην το κάνει, μην αφήνοντας στην Oculus άλλη επιλογή από το να αναζητήσει εξωτερικές επενδύσεις.

 

Προτεινόμενα για εσάς