Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Το Grexit ψιθυρίζεται και πάλι, με τα σενάρια για έξοδο από την Ευρωζώνη να φουντώνουν εξαιτίας του γνωστού αδιεξόδου μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ούτε καν διαφαίνεται στον ορίζοντα και το ζήτημα παραμονής του ΔΝΤ είναι ο μεγάλος άγνωστος αυτής της εξίσωσης που παραμένει άλυτη επί σειρά ετών, κρατώντας δέσμια την ελληνική οικονομία.
Η αβεβαιότητα κρατάει μακριά τους επενδυτές, η υπερφορολόγηση «ροκανίζει» τα λιγοστά ιδιωτικά εισοδήματα και ήδη οι μισοί Έλληνες χρωστούν στην εφορία. Το ποσοστό ανέργων παραμένει το υψηλότερο στις χώρες της Ευρωζώνης.
Η κόντρα μεταξύ των δανειστών κρατάει το ελληνικό χρέος εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στερώντας από την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα μια σημαντική πηγή ρευστότητας.
Η ένταξη στο QE θα συνέβαλλε στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, πείθοντας τους επενδυτές να ξεχάσουν το PSI και να επιστρέψουν στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Ο χρόνος μετράει για μία ακόμη φορά αντίστροφα. Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι από τον Απρίλιο θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 60 από 80 δισ. ευρώ.
Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, η άνοδος του πληθωρισμού και -κυρίως- τα «πυρά» του Βερολίνου κατά της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής πιέζουν την ΕΚΤ προς την κατεύθυνση της σταδιακής απόσυρσης των υποστηρικτικών μέτρων. Δεν πρέπει η Ελλάδα να χάσει την ευκαιρία ένταξης στο QE.
Αυτό θα αποδυνάμωνε τις προσπάθειές της για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και επιστροφή στις αγορές. Η Ελλάδα έχει προθεσμία μόλις τριών εβδομάδων, ειδάλλως κινδυνεύει από αναζωπύρωση της κρίσης χρέους, γράφει η «Guardian».
Στον γερμανικό Τύπο κυκλοφόρησαν φήμες που θέλουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εισηγείται έξοδο από τη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ. Και επενδυτικοί οίκοι κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία για το κλείσιμο μιας αξιολόγησης εξελίσσεται σε δράμα πολλών επεισοδίων. Μόνο που σε αυτό το επεισόδιο η ευρωπαϊκή πλευρά προετοιμάζεται για «ντόμινο» εκλογών στις μεγαλύτερες οικονομίες και δεν έχει περιθώρια για υποχωρήσεις στο ελληνικό πρόβλημα.
Γι’ αυτό και ρίχνει το «μπαλάκι» στο γήπεδο της Αθήνας, που θα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση. Μπορεί το Grexit να γράψει τον «επίλογο» σε αυτό το αδιέξοδο;
Για μια χώρα που έχει ήδη βιώσει έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, τα πρόσθετα μέτρα που συνεπάγεται το κλείσιμο της αξιολόγησης φαντάζουν βαρύ φορτίο. Είναι όμως εναλλακτική μια βουτιά στο κενό χωρίς δίχτυ ασφαλείας;