ΠΓΔΜ: Δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση ο Γκρούεφσκι

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 17:18
UPD:17:20
REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI

Η προθεσμία που έδινε το Σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Κυριακής (φωτ. αρχείου).

 

A- A A+

Το συντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE του τέως πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανακοίνωσε ότι δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Αλβανούς και κάλεσε να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Η προθεσμία που έδινε το Σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Το VMRO-DPMNE, που άσκησε την εξουσία από το 2006 έως το 2016, ανέφερε ότι η πιο «ώριμη λύση» θα ήταν να διεξαχθούν νέες εκλογές, ωστόσο είναι πιθανό ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ να δώσει την εντολή στον Ζόραν Ζάεφ, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών (SDSM), δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος.

Ούτε το VMRO-DPMNE ούτε η SDSM μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς την υποστήριξη των Αλβανών, που έχουν ενωθεί γύρω από μια δέσμη αιτημάτων που φαίνεται ότι κρίνονται υπερβολικά από τον κ. Γκρούεφσκι.

Ο τελευταίος βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στο επίκεντρο πολιτικής κρίσης, η οποία προκλήθηκε από σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που οδήγησε στην παραίτησή του πριν από ένα χρόνο.

Οι εθνικά Αλβανοί πολίτες της ΠΓΔΜ αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Μετά τις εκλογές οι ηγέτες τους συμφώνησαν σε μια κοινή πλατφόρμα διαπραγματεύσεων επιδιώκοντας μεταξύ άλλων την προαγωγή της αλβανικής σε δεύτερη επίσημη γλώσσα σε όλη τη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή