ΠΓΔΜ: Στον Γκρουέφσκι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 12:39
UPD:15:31
EPA/GEORGI LICOVSKI

Ο ηγέτης του συντηρητικού VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι

A- A A+

Στον ηγέτη του συντηρητικού VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβανόφ, όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της χώρας.

Ο κ. Γκρούεφσκι έχει χρονικό περιθώριο 20 ημερών για να σχηματίσει κυβέρνηση και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Το κεντροδεξιό - δεξιό VMRO-DPMNE («Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση - Δημοκρατικό Κόμμα της Μακεδονικής Εθνικής Ενότητας») αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας 39,39% των ψήφων και 51 εκ των 120 εδρών του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.

H κεντροαριστερή SDSM («Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας») του Ζόραν Ζάεφ έλαβε 37,87% και 49 έδρες, μένοντας στη δεύτερη θέση, παρά την προσπάθειά της επί δύο χρόνια να «εκθρονίσει» τον κ. Γκρουέφσκι.

Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα για την Ενσωμάτωση (BDI) του Αλί Αχμέτι, το οποίο εκφράζει την αλβανική μειονότητα στην ΠΓΔΜ.

Η μικρή πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία βρισκόταν σε πολιτική αναταραχή από το φθινόπωρο του 2014, όταν διέρρευσαν στοιχεία περί τηλεφωνικών παρακολουθήσεων χιλιάδων αξιωματούχων και πολιτών, με τη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση να καλεί σε παραίτηση τον κ. Γκρούεφσκι και πρακτικά να αποχωρεί από το κοινοβούλιο.

Ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τη μεσολάβηση της Ε.Ε., οι οποίες οδήγησαν σε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Εμίλ Ντιμιτρίεφ, στέλεχος του VMRO-DPMNE και στη διενέργεια πρόωρων εκλογών μετά από σχεδόν δύο χρόνια πολιτικής κρίσης, στις 11 Δεκεμβρίου 2016.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή