Ψυχραιμία απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας συνέστησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.
«Η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με σκηνικά κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο, τα οποία πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, αλλά ταυτόχρονα και με την απαραίτητη εθνική αυτοπεποίθηση. Δεν είναι η ώρα ούτε για μεγάλες κορόνες και πολλές φορές δεν είναι και οι δημόσιες δηλώσεις ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε κοινή συνέντευξη που έδωσε σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης (FM 100, Ράδιο Θεσσαλονίκης, Focus FM).
Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί προφανώς και σήμερα να στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, αλλά, ταυτόχρονα, το μήνυμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες και στους άτυπους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ δύο χωρών που είναι καταδικασμένες από την ίδια τη γεωγραφία να συνυπάρχουν σε μια ευαίσθητη περιοχή».
Δήλωσε επίσης πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και ότι δεν αισθάνεται ότι υπάρχει κενό ενημέρωσης.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά το κράτος δικαίου και όχι την εξωτερική πολιτική. «Η ελληνική Δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα, η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος με θεσμούς και με αρχές και αυτές οι αρχές, αυτοί οι θεσμοί, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία για το προσφυγικό είπε: «Θέλω να θυμίσω ότι η συμφωνία την οποία έχει κάνει η Τουρκία (σ.σ. για το προσφυγικό) δεν είναι μόνο με την Ελλάδα. Είναι συνολικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μια συμφωνία η οποία έχει και οικονομικό αντικείμενο για την Τουρκία. Είναι μια συμφωνία, η οποία δρομολογήθηκε σε μια κατάσταση έκτακτης κρίσης, ως ένα αναγκαίο εργαλείο για να σταματήσουν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή έχει μερικώς δουλέψει κι ένας από τους λόγους που η συμφωνία δεν δουλεύει, όπως θα έπρεπε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει, λόγω διαχειριστικής ανικανότητας, να μπορεί να επεξεργάζεται με ταχύτητα αιτήσεις ασύλου, ώστε αυτοί τελικά που δεν απολαμβάνουν του προνομίου του ασύλου να επιστρέφονται στην Τουρκία».
Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό του προέδρου της Τουρκίας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τού είχε υποσχεθεί πως σε 15 μέρες θα είχε λύσει το θέμα με τους «8» στρατιωτικούς ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι Έλληνας πρωθυπουργός, κατ΄ ιδίαν, έδωσε δέσμευση στον Τούρκο πρόεδρο ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί, όταν το ζήτημα αυτό αφορά αποκλειστικά την ελληνική Δικαιοσύνη».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ