Διάταγμα Τραμπ για το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 21:52
UPD:21:59
REUTERS/MIKE BLAKE

«Η κατασκευή του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ' αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας» τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ.

A- A A+

Διατάγματα για την έναρξη ανέγερσης του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, καθώς και για την άρση μέτρων προστασίας μεταναστών, υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται επίσης να προβεί τις επόμενες μέρες σε βήματα για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων, αλλά και την απαγόρευση έκδοσης βίζας για πολίτες από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Στα μέτρα που υπογράφηκαν προβλέπεται μεταξύ άλλων η πρόσληψη 5.000 επιπλέον στελεχών στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων, με καθήκοντα να συλλαμβάνουν όσους διασχίζουν παράνομα τα σύνορα, καθώς και ο τριπλασιασμός του αριθμού των στελεχών της Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης, σύμφωνα με πηγές στο Κογκρέσο.

«Η κατασκευή του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ' αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας» τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ. «Αυτό θα περιορίσει την ροή ναρκωτικών, εγκλήματος και παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας των ΗΠΑ», σημείωσε.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει επίσης διάταγμα για την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής των νομοθεσιών περί μετανάστευσης.

EURONEWS
Τραμπ: Αρχίζει άμεσα ο σχεδιασμός για το τείχος, το Μεξικό θα πληρώσει

Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία τείχους στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού αρχίζει αμέσως, τόνισε νωρίτερα, μιλώντας στο δίκτυο ABC, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε ότι τα έξοδα για το τείχος θα καλυφθούν «εξ ολοκλήρου» από το Μεξικό, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό, δεδομένου ότι η χώρα της κεντρικής Αμερικής διαφωνεί με το συγκεκριμένο μέτρο.

Ο κ. Τραμπ σημείωσε ότι οι αρχικοί πόροι για τη δημιουργία του τείχους θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ωστόσο στη συνέχεια θα υπάρξει «αποζημίωση» από το Μεξικό, για την οποία οι συζητήσεις θα αρχίσουν «σχετικά σύντομα».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή