Εκείνες και οι άλλες

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 14:00
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Υπάρχουν και οι φωνές των εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών ανά τον κόσμο που επιχείρησαν με τις μαζικές τους διαδηλώσεις να στείλουν ένα διαφορετικό μήνυμα ενότητας. Οι γυναίκες του Women’sMarch διαδήλωσαν κατά του Τραμπ και της ακροδεξιάς, υπέρ μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Για κάποιες γυναίκες, η νέα εποχή Τραμπ σηματοδοτεί το τέλος ενός κόσμου και τη γέννηση ενός άλλου. Καλούν τους Ευρωπαίους σε αφύπνιση, με σύνθημά τους «Ελευθερία για την Ευρώπη». Ο λόγος για τη Μαρίν Λεπέν του γαλλικού Εθνικού Μετώπου και τη Φράουκε Πέτρι του γερμανικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», στην πρώτη κοινή, δημόσια εμφάνισή τους.

Οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, επιδιώκοντας τον σχηματισμό ενός κοινού αντι-ευρωπαϊκού μετώπου, εν όψει των κρίσιμων εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Χαρακτηρίζοντας το Brexit ως το πρώτο γερό πλήγμα που δέχθηκε το ευρωπαϊκό status quo, η Λεπέν προφητεύει ένα «ντόμινο» γεγονότων και άλλες χώρες να αποδεσμεύονται από «τη φυλακή της Ευρώπης».

Μιλούν για ανάκτηση των ελευθεριών και της εθνικής κυριαρχίας, εξαπολύοντας βέλη κατά των Βρυξελλών. Οι θέσεις τους εναρμονίζονται με τη ρητορική του νέου πλανητάρχη, που έχει χαρακτηρίσει την Ευρώπη «όχημα της Γερμανίας» και έχει προβλέψει την αυτοδιάλυσή της. Μια αποδυναμωμένη Ευρώπη εξυπηρετεί τα συμφέροντα της νέας κυβέρνησης Τραμπ για τη «Μεγάλη Αμερική». Είναι όμως προς το συμφέρον των ίδιων της των πολιτών; Η υψηλή ανεργία, τα μέτρα λιτότητας, η έλευση των προσφύγων και οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία έχουν «τσαλακώσει» το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, ενισχύοντας τις φωνές των γυναικών της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, που καλούν, όπως και οι ηγέτες των υπόλοιπων αντιευρωπαϊκών κομμάτων, σε διάλυσή της.

Υπάρχουν όμως και οι φωνές των εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών ανά τον κόσμο που επιχείρησαν με τις μαζικές τους διαδηλώσεις να στείλουν ένα διαφορετικό μήνυμα ενότητας. Οι γυναίκες του Women’sMarch διαδήλωσαν κατά του Τραμπ και της ακροδεξιάς, υπέρ μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων. Και το δικό τους όραμα είναι για έναν πραγματικά καλύτερο κόσμο. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή