Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: «Βrexit σημαίνει Brexit». Και έπειτα από αρκετούς μήνες αβεβαιότητας, επέλεξε να παραμείνει στην αρχική γραμμή, χωρίς αναδιπλώσεις και δισταγμούς.
Η Βρετανία θα ακολουθήσει το δρόμο του «σκληρού Brexit», που σημαίνει έξοδο από την ενιαία αγορά της Ε.Ε., με επόμενο βήμα την επιδίωξη μιας νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μέι στη διαδικασία του «διαζυγίου» με την Ε.Ε.: Έξοδος από την ενιαία αγορά, έλεγχος των συνόρων και κατάργηση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Δεν θα είμαστε με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών» τόνισε η Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας κατά τη χθεσινή της ομιλία. Η Τερέζα Μέι γράφει τις επόμενες σελίδες στην Ιστορία της Βρετανίας, συνεχίζοντας το νέο κεφάλαιο που άνοιξε με το δημοψήφισμα και κάνοντας σεβαστές τις επιλογές του βρετανικού λαού.
Όπως είπε και η ίδια, επιθυμεί μια ισχυρότερη και δικαιότερη Βρετανία, «μια πραγματικά παγκόσμια Βρετανία». Στην ομιλία της προσπάθησε να σκιαγραφήσει το μέλλον της χώρας ως παγκόσμιου παίκτη με εμπορικούς δεσμούς πέραν της Ευρώπης.
Η Βρετανία αποδεσμεύεται από τις «τέσσερις ελευθερίες» της Ε.Ε., αναζητώντας επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες που δεν θα περιορίζονται εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.
Αποτελεί ήδη μια εκ των δέκα κορυφαίων εξαγωγικών χωρών στον κόσμο, με εξαγωγές 460,5 δισ. δολ., που αντιστοιχούν στο 2,5% των παγκόσμιων εξαγωγών. Χαράσσοντας ανεξάρτητη πολιτική, έχει προοπτικές να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της «πίτας».
Η αδύναμη στερλίνα θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό εφόδιο στην προώθηση των βρετανικών εξαγωγών. Αυτό, εξάλλου, ήταν και ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υπέρμαχων του Brexit.
Ο σεισμός του δημοψηφίσματος οδήγησε σε ελεύθερη πτώση το βρετανικό νόμισμα, με απώλειες 16% το 2016 και από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των υπόλοιπων εθνικών νομισμάτων.
Μπορεί η κα Μέι να μίλησε για αποχώρηση από την ενιαία αγορά, όμως αυτό δεν κλόνισε τη στερλίνα, όπως θα περίμεναν πολλοί. Και αυτό διότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σεβόμενη την έννομη τάξη, δεσμεύθηκε ότι η τελική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. θα τεθεί σε ψηφοφορία από το βρετανικό Κοινοβούλιο.
Παράγοντας-κλειδί η πορεία της βρετανικής οικονομίας στη μετα-Βrexit εποχή. Μέχρι στιγμής πάντως έχει διαψεύσει εκείνους που έφερναν την καταστροφή, προβλέποντας ύφεση: Το ΔΝΤ αναμένει ότι θα παραμείνει και φέτος σε αναπτυξιακή τροχιά, αν και με ηπιότερους ρυθμούς 1,3%.