Βρετανία: Δεσμευτική η ψήφος της Βουλής για τη συμφωνία του Brexit

«Θα εγκαταλείψουμε την Ε.Ε. είτε με συμφωνία είτε χωρίς»
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 18:56
UPD:19:04
REUTERS/Kirsty Wigglesworth

«Μπορείτε να θεωρήσετε την ψήφο του κοινοβουλίου ως δεσμευτική», είπε η εκπρόσωπος της κ. Μέι.

 

A- A A+

Η ψήφος του βρετανικού κοινοβουλίου υπέρ ή κατά της συμφωνίας για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. θα είναι δεσμευτική, ωστόσο το Brexit θα πραγματοποιηθεί έτσι ή αλλιώς, τόνισε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση σημαίνει ότι, σε περίπτωση που η συμφωνία συντεταγμένης εξόδου δεν εγκριθεί, η Μ. Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. άνευ συμφωνίας και θα έχει για την Ένωση το στάτους τρίτης χώρας, σαν να μην υπήρξε ποτέ μέλος της.

«Μπορείτε να θεωρήσετε την ψήφο του κοινοβουλίου ως δεσμευτική», είπε η εκπρόσωπος της κ. Μέι.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο ένα «όχι» θα σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιοριζόταν να διατηρεί με την Ε.Ε. τις σχέσεις που έχει κάθε χώρα - μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), χωρίς καμία περαιτέρω διευκόλυνση, η εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού σημείωσε: «Όπως και να έχει, θα εγκαταλείψουμε την Ε.Ε.».

Η κ. Μέι είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα, σε ομιλία της στην οποία εξέθεσε το σχέδιό της για τις διαπραγματεύσεις εν όψει του Brexit, ότι η χώρα της θα εγκαταλείψει, εκτός από την Ε.Ε. και την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά καθώς, εάν δεν το πράξει, δεν θα μπορεί να επανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της και την ανεξαρτησία της από τους ευρωπαϊκούς δικαστικούς θεσμούς.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή