Εφιάλτης

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2005 18:01
UPD:20:22

A- A A+

Εξήντα έξι κάτοικοι της γαλλικής πόλης Ανζέρ, εκ των οποίων 27 γυναίκες, κάθονται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για σεξουαλική κακοποίηση 45 παιδιών, ηλικίας από 6 μηνών έως 14 ετών.

Οι θύτες δεν ήταν άγνωστοι, και πάνω από τους μισούς παραδέχονται την ενοχή τους. Ηταν προσφιλή πρόσωπα των ανηλίκων, για την ακρίβεια ήταν οι πλέον οικείοι τους. Γονείς βίαζαν τα παιδιά τους, τους φίλους των παιδιών τους και τα παιδιά των γειτόνων τους, ή «νοίκιαζαν» τα παιδιά τους για βιασμό, με αντάλλαγμα χρήματα, ή ένα πακέτο τσιγάρα, ένα ποτό, καινούρια λάστιχα αυτοκινήτων, λίγα κιλά πατάτες. Οπως αναφέρθηκε, μία από τις κατηγορούμενες κέρδιζε 300 ευρώ την εβδομάδα εκδίδοντας τα παιδιά της. Ενα δεκάχρονο κορίτσι βιάστηκε από τουλάχιστον 30 ενήλικους.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους είναι αναλφάβητοι, ζουν με το επίδομα της κοινωνικής πρόνοιας, και υπήρξαν και αυτοί θύματα των γονέων τους.

Τα εγκλήματα διαπράχθηκαν από τον Ιούνιο του 1999 έως τον Φεβρουάριο του 2002, στην περιοχή του Σεντ Λεονάρ της Ανζέρ, και συγκεκριμένα σε διαμέρισμα του πρώην καταδικασθέντα για σεξουαλικά εγκλήματα, Φρανκ Βεργκοντί, αλλά και σε αγροκτήματα. Οι αρχές ξετύλιξαν το κουβάρι της σκοτεινής ιστορίας, μετά από παρακολούθηση του Ερίκ Ζουμπέρ, ο οποίος φέρεται ότι διηύθυνε από κοινού με τον Βεργκοντί το παιδοφιλικό κύκλωμα.

«Σε όλες τις περιπτώσεις που άπτονται ηθικών ζητημάτων το δυσκολότερο μέρος είναι να πάρει κανείς καταθέσεις από παιδιά, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η δυσκολία συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων ενισχυόταν και από τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, και των υπόπτων», είπε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας στην Ανζέρ.

Το κατηγορητήριο αποτελείται από 430 σελίδες, ενώ, περισσότεροι από 60 δικηγόροι συμμετέχουν στη δίκη, που γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Οι ετυμηγορίες αναμένονται στο τέλος Ιουνίου και οι ποινές που θα επιβληθούν ίσως ξεπεράσουν και κάθειρξη 30 ετών. Κατά τη διαδικασία δεν θα παραβρεθούν τα θύματα, εκτός εάν αυτό κριθεί απολύτως αναγκαίο, και αφού προηγουμένως αποχωρήσουν από την αίθουσα οι δράστες. Οι μαγνητοσκοπημένες μαρτυρίες τους είναι εύγλωττες αποδείξεις.

Εστι δίκης οφθαλμός ος τα πάνθ' ορά; Γι' αυτά τα αδικήματα, ποια τιμωρία μπορεί να ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα; Ποια τιμωρία μπορεί να επουλώσει πληγές από ένα εφιάλτη 2,5 χρόνων; Ποια τιμωρία είναι εύλογη για αυτούς που γνώριζαν και γύρευαν ασυλία στη σιωπή;

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή