Τραμπ: Άρση κυρώσεων προς τη Ρωσία, εάν υπογράψει μείωση των πυρηνικών

«Η Ε.Ε. είναι το μέσο για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας»
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 07:39
UPD:12:52
REUTERS/STEVO VASILJEVIC
A- A A+

Tην άρση κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, με αντάλλαγμα μια συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, θα προτείνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τους Times, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Τραμπ δήλωσε πως επιθυμεί «σημαντική μείωση» των πυρηνικών οπλοστάσιων των δύο κρατών, ΗΠΑ και Ρωσίας. «Εχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ας δούμε αν μπορούμε να συνάψουμε κάποιες καλές συμφωνίες με τη Ρωσία. Κατ' αρχήν, θεωρώ ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερα και να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό» ανέφερε ο Τραμπ.

Άσκησε επίσης κριτική στη Ρωσία για την ανάμειξή της στον εμφύλιο της Συρίας, η οποία όπως είπε, οδήγησε σε «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση».

EURONEWS

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα διορίσει τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ διαμεσολαβητή για να συνάψει συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή, προέτρεψε τη Βρετανία να ασκήσει βέτο σε κάθε νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ασκεί κριτική στο Ισραήλ, και επανέλαβε την κριτική του εναντίον του χειρισμού του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη διεθνή συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.

Στη συνέχεια εξήρε τη βασίλισσα Ελισάβετ και δήλωσε πρόθυμος να συνάψει εμπορική συμφωνά με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να γίνει γρήγορα και να γίνει σωστά. Καλό και για τις δύο πλευρές» είπε ο Τραμπ για τη συμφωνία, προσθέτοντας: «Θα συναντηθώ με την (πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι). Μου έχει ζητήσει συνάντηση και θα συναντηθούμε αμέσως μόλις μπω στον Λευκό Οίκο».

«Θαυμάσιο γεγονός» το Brexit

Ο Τραμπ εκτίμησε ότι «το Brexit θα καταλήξει να είναι θαυμάσιο γεγονός» και χαιρέτισε την πτώση της λίρας γιατί βοήθησε, όπως είπε, να κάνει τα βρετανικά προϊόντα πιό ελκυστικά στο εξωτερικό.

Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit», είπε για να προσθέσει: «Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή είναι (στην ουσία) η Γερμανία. Κατά βάση η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι' αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει». Εκτίμησε επιπλέον ότι το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποστήριξε στη συνέχεια ότι για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η Ε.Ε. είναι ενωμένη ή διχασμένη. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η Ε.Ε. δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο», απάντησε.

«Παρωχημένος οργανισμός» το ΝΑΤΟ

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ είναι «παρωχημένος» οργανισμός, αν και αναγνώρισε ότι είναι «πολύ σημαντικός» για τον ίδιο. «Μου άσκησαν τόση κριτική όταν είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Είναι παρωχημένο γιατί δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Μου άσκησαν πολύ έντονη κριτική για δύο μέρες. Και μετά άρχισαν να λένε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο», είπε, ενώ υποστήριξε ότι πολλά μέλη της Συμμαχίας δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από την Αμερική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή