Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 18:28
UPD:19:43
Andrea Bonetti

Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συμφώνησαν πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στη διάσκεψή.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επιπλέον να βρίσκονται σε σταθερή επαφή το επόμενο τριήμερο και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα διαφανεί μια λύση μέσα από τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις στην ελβετική πόλη.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της διάσκεψης.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν, κατά την επικοινωνία τους, στάθηκαν στη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ εντός της ημέρας συναντάται και με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, αλλά και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Στο μεταξύ, οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη συνεχίζονται, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να ανταλλάσσουν το απόγευμα απόψεις (brainstorming) για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, προτού επανέλθουν σε θέματα διακυβέρνησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή