Άιντε: Δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, μια συμφωνία στο Κυπριακό

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 16:55
UPD:18:48
REUTERS/PIERRE ALBOUY

«Είμαστε τώρα στην τελική στιγμή. Είμαστε τώρα στην ώρα της αλήθειας» τόνισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

 

A- A A+

Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη χαρακτήρισε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, καθώς ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται για κρίσιμες συνομιλίες για την επανένωση του νησιού στη Γενεύη.

Ο Άιντε ανέφερε ακόμη τα Ηνωμένα Έθνη απλώς θα διευκολύνουν τις συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τονίζοντας πως δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει επιδιαιτησία. 

«Οι ηγέτες δείχνουν πολύ θάρρος, πολλή θέληση» ανέφερε ο Άιντε σε συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη. «Θα είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο» πρόσθεσε. «Είμαστε τώρα στην τελική στιγμή, είμαστε τώρα στην ώρα της αλήθειας» συμπλήρωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Εκτίμησε ακόμη ότι η Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν υπάρξει επιτυχία μεταξύ της 9ης και της 11ης Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε, η Διάσκεψη που ξεκινά στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί, δεν υπάρχει ζήτημα εάν θα γίνει ή όχι, αλλά η ποιότητά της εξαρτάται κατά πολύ από τις συζητήσεις της 9ης με 11ης Ιανουαρίου. Πρόσθεσε παράλληλα πως οι συζητήσεις της 9ης με 11ης Ιανουαρίου εξαρτώνται κατά πολύ από την προσδοκία για μια επιτυχημένη διεθνή Διάσκεψη.

Το πρωί οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν το περιουσιακό και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Στη συνάντηση του απογεύματος τα προς συζήτηση θέματα είναι η χρηματοδότηση της λύσης και το κεφάλαιο ασφάλεια -εγγυήσεις.

Εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας συζητούν με τα Ηνωμένα Έθνη και εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων, οικονομικά ζητήματα που θα προκύψουν σε περίπτωση συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.

Πηγές: ΚΥΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή