Το Λονδίνο έσπασε το ετήσιο όριο ατμοσφαιρικής ρύπανσης για το 2017 σε μόλις πέντε ημέρες

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 19:21
UPD:19:22
EPA/ANDY RAIN
A- A A+

Το Λονδίνο έσπασε το ετήσιο όριο ατμοσφαιρικής ρύπανσης μόλις πέντε ημέρες μετά την έναρξη του 2017, σύμφωνα με στοιχεία από το κύριο σύστημα παρακολούθησης ρύπανσης της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ένας σταθμός στο νότιο Λονδίνο ξεπέρασε τα ωριαία όρια για τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου 24 φορές μέχρι στιγμής φέτος, σπάζοντας το ετήσιο επιτρεπόμενο όριο των 18 παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του Δικτύου Ποιότητας του Αέρα του King’s College του Λονδίνου. Οι ρύποι προέρχονται κατά κύριο λόγο από κινητήρες ντίζελ σε αυτοκίνητα, φορτηγά και άλλα οχήματα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους έχει σπάσει κάθε χρονιά από το 2010. Πέρυσι, χρειάστηκαν μόλις οκτώ ημέρες για σπάσει το όριο, σε διαφορετικό σημείο του Λονδίνου, στην περιοχή Πάτνεϊ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει ετησίως 62 δισεκατομμύρια λίρες στη Βρετανία, και ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, έχει θέσει την αντιμετώπιση του προβλήματος ως προτεραιότητα της θητείας του. Το γραφείο του δημάρχου εκτιμά ότι οι ασθένειες που προκύπτουν από τη μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους προκαλούν έως και 9.400 θανάτους κάθε χρόνο στο Λονδίνο.

Ο Καν την Παρασκευή δήλωσε ότι σχεδιάζει οκτώ νέα δρομολόγια λεωφορείων με χαμηλές εκπομπές, με τη χρήση των πλέον «πράσινων» οχημάτων. Εξάλλου, ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα 50 εκατομμυρίων λιρών που θα δίνει στα λεωφορεία προτεραιότητα σε σχέση με άλλα αυτοκίνητα σε κυκλοφορία, μειώνοντας το χρόνο του λεγόμενου ρελαντί της λειτουργίας του κινητήρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή