Μ. Βρετανία: Κλείσιμο όλων των μονάδων καύσης άνθρακα ως το 2022

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 19:02
UPD:19:03
EPA/PATRICK PLEUL
A- A A+

Το περασμένο έτος, η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να αντικαταστήσει τον άνθρακα με φυσικό αέριο και εναλλακτικές πηγές ενέργειας μέσα σε μια δεκαετία. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, ο τελευταίος σταθμός παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στη χώρα ενδέχεται να κλείσει ως το 2022, χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας, Γκάρι Κλαρκ, δήλωσε ότι η κίνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα ιδανικό μέρος για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

«Αφαιρώντας την καύση άνθρακα από το ενεργειακό μας μείγμα και αντικαθιστώντας την με καθαρότερες πηγές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, θα μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου», εξήγησε ο Κλαρκ.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 730 εκατομμυρίων λιρών στον τομέα, για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Η πλειοψηφία των χρημάτων προορίζεται για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Οι βρετανικές αρχές εξετάζουν επί του παρόντος τις επιλογές τους όσον αφορά το αναγκαστικό κλείσιμο των οκτώ εναπομεινάντων σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, πριν από τη λήξη της προθεσμίας το 2025. Μία επιλογή είναι να αλλάξει το όριο σχετικά με τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, σε ένα επίπεδο που οι παλιοί σταθμοί άνθρακα πιθανότατα δε θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν. Η άνοδος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η κλιματική δράση μπορούν εξάλλου να καταστήσουν την καύση άνθρακα μια μη κερδοφόρο επιχείρηση στο μέλλον, κάτι που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των σταθμών ακόμη νωρίτερα από τη διορία που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή