Αποχαιρετισμός στη «Δύση»

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016 12:33
UPD:12:34
REUTERS/HYUNGWON KANG

Η Κίνα, μπορούμε να είμαστε σίγουροι, προετοιμάζεται να αναλάβει στη θέση της Αμερικής. Και στην Ευρώπη οι κρύπτες του εθνικισμού έχουν ανοίξει. Με τον καιρό, θα εξαπολύσουν γι' ακόμη μία φορά τους δαίμονές τους.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιόσκα Φίσερ*

Τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το τέλος αυτού που έως τώρα χαρακτηριζόταν ως «Δύση» είναι πλέον σχεδόν σίγουρο. Αυτός ο όρος περιέγραφε έναν κόσμο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που αναδύθηκε από τους δύο παγκοσμίους πολέμους του 20ού αιώνα, επαναπροσδιόρισε τη διεθνή τάξη στη διάρκεια του επί τεσσάρων δεκαετιών Ψυχρού Πολέμου και κυριαρχούσε στην Υφήλιο - έως τώρα.

Η Δύση δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον δυτικό κόσμο. Παρότι η κουλτούρα της Δύσης, πρότυπα και επικρατέστερη θρησκεία, προέρχεται κυρίως από τον δυτικό κόσμο, με τον καιρό εξελίχθηκε σε κάτι διαφορετικό. Ο βασικός χαρακτήρας του δυτικού κόσμου διαμορφώθηκε με τους αιώνες από την περιοχή της Μεσογείου (αν και περιοχές της Ευρώπης βόρεια των Άλπεων είχαν πολύ σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξή της). Η Δύση, εν αντιθέσει, είναι διατλαντική και αποτελεί «παιδί» του 20ού αιώνα.

Ο Γιόσκα Φίσερ ήταν υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος από το 1998 έως το 2005, μια θητεία που σηματοδοτήθηκε από την ισχυρή υποστήριξη της Γερμανίας για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, ακολουθούμενη από την αντίθεσή του στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Ο Φίσερ εισήλθε στην πολιτική μετά τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις κατά του κατεστημένου τις δεκαετίες του '60 και του '70 και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, του οποίου ηγήθηκε επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή