Κατάρρευση της εκεχειρίας στο Χαλέπι

Αεροπορικές επιδρομές, πυρά πυροβολικού και εμπλοκή λόγω Ιράν
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 12:44
UPD:15:03
EPA/STRINGER

Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για όλμους από την πλευρά των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι κόστισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους στο υπό κυβερνητικό έλεγχο Χαλέπι

A- A A+

Πλήρως φαίνεται να έχει καταρρεύσει η εκεχειρία στο Χαλέπι, καθώς πλέον ο μικρός θύλακας που ελέγχουν οι Σύροι αντάρτες δέχεται πυρά πυροβολικού, ενώ συνεχίζονται και οι ρωσοσυριακοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί.

Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για όλμους από την πλευρά των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι κόστισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους στο υπό κυβερνητικό έλεγχο Χαλέπι.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι στην πόλη ακούγονται πυρά και έχει αρχίσει έντονος βομβαρδισμός, εκτιμώντας ότι η εκεχειρία έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά.

Εμπλοκή λόγω Ιράν

EURONEWS

Η εμπλοκή η οποία σημειώθηκε φέρεται να οφείλεται σε απαίτηση του Ιράν για παράλληλη εκκένωση δύο σιιτικών χωριών, σε άλλο σημείο της Συρίας, από τους τραυματίες, τα οποία πολιορκούνται από τους κατά κύριο λόγο σουνίτες Σύρους αντάρτες.

Το Ιράν παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του Μπασάρ Αλ Άσαντ, καθώς ελέγχει σιιτικές πολιτοφυλακές Ιρακινών, Αφγανών και άλλων ξένων μαχητών που, μαζί με τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενισχύουν τον κυβερνητικό στρατό του αλαουΐτη (σιίτη) μουσουλμάνου Σύρου προέδρου.

Η Τουρκία, η οποία μαζί με τη Ρωσία εγγυήθηκε για την εφαρμογή της εκεχειρίας, βρίσκεται ήδη σε επαφή με την Τεχεράνη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Ρωσία: Η αντίσταση των ανταρτών θα καμφθεί

H αντίσταση των ανταρτών στο Χαλέπι είναι πιθανό να καμφθεί τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ελπίζω ότι τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες η κατάσταση στο Χαλέπι θα έχει επιλυθεί. Έχουμε δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους τους οποίους έχουν χρησιμοποιήσει δεκάδες χιλιάδες άμαχοι για να φύγουν», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Έκκληση Γιούνκερ για τήρηση της εκεχειρίας

EURONEWS

Στην κατάσταση η οποία επικρατεί στο Χαλέπι αναφέρθηκε εξάλλου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν έκανε λόγο για θανάτους αμάχων και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας, προκειμένου να εκκενωθεί η πόλη από τους αμάχους και τους αντάρτες.

Ερντογάν: Εγκλήματα πολέμου του Άσαντ

Σε δηλώσεις του, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου το οποίο διαπράττει ο ομόλογός του της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ στο ανατολικό Χαλέπι.

Εντός της ημέρας ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν για το ζήτημα της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας.

Σύμφωνα με στρατιωτική μονάδα της λιβανικής Χεζμπολάχ, που πολεμά στο Χαλέπι, το σύνολο των ατόμων που επιθυμούν να φύγουν από το Χαλέπι είναι 15.000, οι 4.000 εκ των οποίων είναι αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή