Χαλέπι: Καθυστερεί η έναρξη της επιχείρησης απομάκρυνσης των αμάχων

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 06:54
UPD:10:28
REUTERS/ABDALRHMAN ISMAIL
A- A A+

Η έναρξη της επιχείρησης για την απομάκρυνση των αμάχων από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου, που ελέγχουν οι αντάρτες, καθυστερεί για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά την ίδια πηγή, η πρώτη ομάδα των αμάχων έπρεπε να είχε αναχωρήσει στις 05:00 το πρωί (τοπική ώρα). Ωστόσο, τρεις ώρες αργότερα περίπου είκοσι λεωφορεία που περίμεναν στη συνοικία Σαλαχεντίν, η οποία ήταν χωρισμένη στον τομέα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών και σε αυτό που ήταν υπό τον έλεγχο του στρατού, δεν είχαν κινηθεί.

Στον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι και κυρίως στη συνοικία αλ Μάσαντ μια ομάδα αμάχων είχε συγκεντρωθεί στο δρόμο από τις 05:00 το πρωί περιμένοντας νέα για την απομάκρυνσή τους. Πολλοί εξ αυτών είχαν περάσει τη νύχτα στον δρόμο, καθώς δεν υπάρχουν άλλα καταλύματα.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Orient TV, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, η έναρξη της επιχείρησης μπορεί να καθυστερήσει μέχρι αύριο. Ομάδες ανταρτών στο Χαλέπι κατηγόρησαν τις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζει το Ιράν για την καθυστέρηση στην εκκίνηση της διαδικασίας απομάκρυνσης.

EURONEWS

Όπως ανέφεραν πάντως οι εκπρόσωποι των ανταρτών, παρά την καθυστέρηση στην απομάκρυνση των αμάχων η εκεχειρία με τις κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκεται σε ισχύ. Εκπρόσωπος της ανταρτικής ομάδας Τζάμπα Σαμίγια δήλωσε συγκεκριμένα ότι η κατάπαυση του πυρός ισχύει, ενώ τοπικός οπλαρχηγός της οργάνωσης Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον ενεργό ρόλο της Τουρκίας και της Ρωσίας, βρίσκεται σε ισχύ.

EURONEWS

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμπλοκή στα σχέδια για την αποχώρηση μαχητών και αμάχων από περιοχές στο ανατολικό Χαλέπι, οι υπηρεσίες του είναι έτοιμες να προσφέρουν την αρωγή τους, ώστε να πραγματοποιηθεί η εκκένωση.

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε χθες το βράδυ μεταξύ των στρατευμάτων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας, έβαλε τέλος στις μάχες που σημειώνονταν δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και προσέφερε στον Άσαντ τη μεγαλύτερη νίκη του εδώ και πέντε χρόνια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή