«The Great Eastern»: πρώτη προβολή με live performance

Στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση στις 16 Δεκεμβρίου
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 12:01

Το πρόγραμμα «Flix it στη Στέγη» προέκυψε από τη συνεργασία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το κινηματογραφικό site Flix.gr.

A- A A+

Ξεκινώντας μια σειρά μηνιαίων προβολών που κρύβουν εκπλήξεις, συστήνουν δημιουργούς και κάνουν τον γύρο του κόσμου, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση εγκαινιάζει το πρόγραμμα «Flix it στη Στέγη» με την πρεμιέρα του «The Great Eastern» των Λάκη και Άρη Ιωνά (The Callas), στις 16 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Με αφορμή τη συνεργασία τους για το soundtrack της ταινίας, οι Callas και ο Lee Ranaldo (Sonic Youth), παρουσιάζουν, για πρώτη φορά, σε ένα ενιαίο πρόγραμμα με την προβολή του «The Great Eastern», του live performance που έχουν δουλέψει από κοινού τα τελευταία δύο χρόνια, σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου. Κατόπιν, θα ακολουθήσει πάρτι.

Προς αναζήτηση μιας νέας ουτοπικής κοινωνίας

Δύο άντρες, δύο κορίτσια, μια γυναίκα και ένα υπερωκεάνιο που φτάνει από στιγμή σε στιγμή. Αυτός είναι ο σέξι πειραματικός ασπρόμαυρος κόσμος της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας των Λάκη και Άρη Ιωνά. Εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Ανδρέα Εμπειρίκου και γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Ύδρα, η - κατάλληλη για άνω των 18 ετών - ταινία έχει ως ήρωές της ανθρώπους από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και ηλικίες, οι οποίοι συγκεντρώνονται σε έναν σταθμό, περιμένοντας το υπερωκεάνιο «Μεγάλος Ανατολικός», για ένα ταξίδι προς αναζήτηση μιας νέας ουτοπικής κοινωνίας που θα βασίζεται στη φιλία, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό, τον έρωτα και τον πόθο.

Όμως, οι ανθρώπινες αδυναμίες, το «τραύμα» που κουβαλάμε μέσα μας, η άβυσσος του έρωτα και η δίνη του ερωτευμένου προκαλούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και εξελίξεις στον σταθμό. Η βασική πρωταγωνίστρια, η Ειρήνη, με τη ζωντάνια της, την ομορφιά της, τη σχεδόν αφέλειά της και τη μαγική δύναμη της νιότης, ανατρέπει την προκαθορισμένη τάξη και ροή των πραγμάτων, οδηγώντας τα στα άκρα.

Τόσο ανθρώπινος και τόσο θεϊκός

Οι Λάκης και Άρης Ιωνάς σημειώνουν: «Αυτό το μεσοδιάστημα μεταξύ της καθημερινής ζωής και της ουτοπίας που συνεχώς έρχεται, που συνεχώς την αναζητάμε, αποτελεί το πεδίο δράσης της ταινίας. Εκεί, όπου ο “Παλιός Κόσμος” παραμένει “Παλιός”, με τις αδυναμίες και το σκοτάδι του. Εκεί, όπου ο “Νέος Κόσμος” είναι έτοιμος να ανατείλει. Εκεί είναι, που η ανθρώπινη αδυναμία εκδηλώνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση. Εκεί είναι, που ο έρωτας είναι συγχρόνως τόσο ανθρώπινος και τόσο θεϊκός».

Ένας άλλος τρόπος να βλέπουμε σινεμά

Το πρόγραμμα «Flix it στη Στέγη» προέκυψε από τη συνεργασία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το κινηματογραφικό site Flix.gr. Από αυτό τον Δεκέμβριο και κάθε μήνα, μέχρι και τον Μάιο του 2017, οι λάτρεις του κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στη Στέγη μια σειρά προβολών. Ανάμεσά τους, επιλογές από τον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη, ελληνικές ταινίες σε πρώτη προβολή, αφιερώματα σε ανεξερεύνητες περιοχές του σύγχρονου κινηματογράφου, η μικρή οθόνη που προκαλεί πλέον τη μεγάλη, κλασικά αριστουργήματα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί, δημιουργοί που δεν ξέχασε ο χρόνος, προβολές για παιδιά, τις οποίες θα γεμίσουν οι μεγάλοι.

Όμως, τα κινηματογραφικά αυτά ραντεβού θα επεκτείνονται και εκτός αίθουσας: live performances, μαθήματα κινηματογράφου, εκθέσεις, συναυλίες και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό θα συνοδεύουν κάθε προβολή, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία και έναν άλλο τρόπο να βλέπουμε σινεμά.

Συντελεστές ταινίας

Σενάριο - σκηνοθεσία - παραγωγοί: Λάκης και Άρης Ιωνάς, διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κοτσέλης, ήχος: Νίκος Τριανταφύλλου, πρωτότυπη μουσική: Lee Ranaldo & The Callas, art supervisor: Νάντια Αργυροπούλου, παραγωγή: The Studio Art Projects, σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την HAOS Film και την Athens Filmmakers' Coop, executive producer: Βένια Βέργου, με την υποστήριξη του DESTE Foundation for Contemporary Art και του Λεωνίδα Εμπειρίκου. Παίζουν: Δημήτρης Πολιτάκης (Αντρέας), Ηρώ Σοφουλάκη (Ειρήνη), Κάτια Δημοπούλου (Λώρα), Βαλίσια Οντέλ (Σάρα), Ηλίας Παπαζαχαρίας (Ηλίας).

Πληροφορίες

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση - Κεντρική Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10 ευρώ, μειωμένο ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 8 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 7 ευρώ, ΑΜΕΑ - συνοδός ΑΜΕΑ - άνεργοι: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), καταστήματα: Γερμανός και ΟΤΕSHOP, Ιανός οδού Σταδίου, τηλεφωνικά:  210 9005800, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονικά: sgt.gr, η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς