Δυναμική υπέρ του «όχι» στο Ευρωσύνταγμα

Στην παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκή Γαλλία
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2005 19:10
UPD:21:01

A- A A+

Το 69% των γάλλων αγροτών δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της 29ης Μαϊου για το Ευρωσύνταγμα και μόλις το 31% θα ταχθούν υπέρ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ouest-France.

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμη ότι οι υπέρμαχοι του «όχι» είναι περισσότεροι μεταξύ των ανδρών κάτω των 50 ετών, των ψηφοφόρων της Δεξιάς και των ιδιοκτητών γης που κατέχουν κατά μέσο όρο 200 έως 1.000 στρέμματα.

Οι αγρότες στη Γαλλία ανέρχονται σε 600.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε σύνολο 26 εκατομμυρίων που είναι ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός.

Νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία δίνει 52% στο «όχι», επιβεβαιώνει τη στροφή στη γαλλική κοινωνία, και εντείνει την αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης.

Μεταξύ των οπαδών του Σοσιαλιστικού κόμματος, το «όχι» φτάνει σήμερα το 59%, έναντι 41% για το «ναι». Πρόκειται δηλαδή για την ακριβώς αντίστροφη εικόνα της ψηφοφορίας που έγινε την 1η Δεκεμβρίου 2004 στη βάση του κόμματος.

Αντίθετα, στους ψηφοφόρους που πρόσκεινται στην Κεντροδεξιά το «όχι» δεν υπερβαίνει το 31%.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Μικέ-Μαρτί, διευθυντή πολιτικών μελετών του ινστιτούτου Louis-Harris, αυτή η «κοινωνική δυναμική» υπέρ του «όχι» εξηγείται από την πτώση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων και την αύξηση της ανεργίας. «Το περασμένο φθινόπωρο», λέει ο γάλλος αναλυτής «οι ρίζες του "όχι" ήταν κυρίως ο φόβος για την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και η αντίθεση προς την ένταξη της Τουρκίας. Τότε, το "όχι" ήταν τοποθετημένο κυρίως στη Δεξιά. Σήμερα, βλέπουμε τη μετακίνησή του προς τα αριστερά».

Θα παρακολουθήσουμε λοιπόν στη Γαλλία ένα «ριμέικ» του Μάαστριχτ; O Ζερόμ Σεντ-Μαρί όμως, διευθυντής του ινστιτούτου BVA-Opinion, επισημαίνει: «Το "ναι" στο Μάαστριχτ διασώθηκε από τη συμμαχία του δημόσιου τομέα με τα ανώτερα στρώματα του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι στρέφονται προς το "όχι" γιατί αντιμετωπίζουν την Ευρώπη ως απειλή για την κατάστασή τους».

Το κλειδί του δημοψηφίσματος της 29ης Μαϊου θα είναι οι αναποφάσιστοι, που σήμερα υπολογίζονται στο 36-37%. Κάποιοι λένε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να «θυσιάσει» τον πρωθυπουργό Ραφαρέν για να δώσει την εντύπωση μιας νέας αρχής. Αλλά αυτό το σενάριο δεν θεωρείται σήμερα πολύ πιθανό.

Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κεντροδεξιού UMP Νικολά Σαρκοζί, το "ναι" στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα παρουσιάζει ένα ακόμη πλεονέκτημα: είναι το καλύτερο εργαλείο για να απομακρυνθεί η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση...

Πηγή: Liberation, ΑΠΕ

Υ.Γ. Η οδηγία Μπόλκεστάιν για την παροχή υπηρεσιών (εταιρεία που παρέχει στο χώρο της Ε.Ε. υπηρεσίες, αυτές διέπονται αποκλειστικά από την νομοθεσία της χώρας της Ε.Ε., όπου η εταιρεία εδρεύει) είναι από τα βασικά επιχειρήματα όσων εναντιώνονται στην υπερψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στη Γαλλία.

Για πολλές χώρες η οδηγία, ισοδυναμεί με εκμηδενισμό της νομοθεσίας τους με βάση τον «κοινωνικό ευρωπαϊκό χώρο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή