Σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ για το Χαλέπι ζητεί η Γαλλία

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 10:20
UPD:10:50
REUTERS/Gonzalo Fuentes
A- A A+

Άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο Χαλέπι της Συρίας, το οποίο σφυροκοπείται από τον συριακό στρατό στην προσπάθεια ανακατάληψής του.

«Περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να μπορέσει να περάσει χωρίς εμπόδια ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε. 

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν χθες ότι ανακατέλαβαν μεγάλο μέρος του ανταρτοκρατούμενου ανατολικού Χαλεπιού, εκδιώχνοντας τους Σύρους αντάρτες από το σημαντικότερο προπύργιό τους.

Μια ολοκληρωτική πτώση του ανατολικού Χαλεπιού θα επέφερε στους αντάρτες τη χειρότερη ήττα τους από την έναρξη του εμφυλίου το 2011.

Η πτώση του Χαλεπιού θα αποτελέσει επίσης ήττα για τους συμμάχους της αντιπολίτευσης, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και τους Δυτικούς.

EURONEWS

Αντίθετα θα ενισχύσει τους υποστηρικτές της Δαμασκού, με πρώτη τη Ρωσία, που συνέβαλε σημαντικά στην αποδυνάμωση των ανταρτών από τον Σεπτέμβριο του 2015 οπότε ξεκίνησε να εμπλέκεται στρατιωτικά στη σύγκρουση.

Σχεδόν 10.000 άμαχοι έφυγαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των καταστροφικών βομβαρδισμών και των μαχών που μαίνονται στους δρόμους των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών.

Χθες ο ΟΗΕ δήλωσε ξανά «ιδιαίτερα ανήσυχος» για την τύχη των 250.000 αμάχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι «σε φριχτές συνθήκες», ζητώντας «αμέσως από τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τους τυφλούς βομβαρδισμούς (…) και να επιτρέψουν την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή