Σε κρίσιμη φάση το Κυπριακό: Τα διλήμματα Τσίπρα

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 10:45
UPD:12:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Στιγμιότυπο από το δείπνο εργασίας που είχε η κυπριακή αντιπροσωπεία στο ελβετικό θέρετρο Μον Πελεράν.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό λίγο πριν εισέλθει (στις 21:00) στο δείπνο εργασίας που είχε η κυπριακή αντιπροσωπεία στο ελβετικό θέρετρο Μον Πελεράν με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε και την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Γύρω τις 23:30 το βράδυ, οι δύο ηγέτες είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Άιντε και την κ. Σπέχαρ, χωρίς τις διαπραγματευτικές τους ομάδες.

Ο κ. Αναστασιάδης σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας της επανέναρξης των συζητήσεων και εν όψει της σημερινής δεύτερης και πιθανότατα τελευταίας ημέρας των συζητήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr στις διαπραγματεύσεις η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα του εγγράφου Κοτζιά και την ελληνική θέση ότι σε μια πολυμερή δεν συζητά τίποτε άλλο πέρα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί και κατάργησης του «αναχρονιστικού» θεσμού των εγγυήσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Αναστασιάδη να θέτει ως βασική προϋπόθεση, προτού τα εμπλεκόμενα μέρη προσέλθουν σε μια πολυμερή διάσκεψη, να προηγηθεί διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να μην υπάρξει καμία περίπτωση ναυαγίου. Έτσι, απαραίτητη προϋπόθεση φαίνεται να είναι, πρώτα «να τα βρουν» η Ελλάδα με την Τουρκία στο θέμα των εγγυήσεων.

Αν η σημερινή συζήτηση δεν οδηγηθεί σε ναυάγιο, Τσίπρας και Ερντογάν είναι πολύ πιθανόν να τα πουν κατ’ ιδίαν στις αρχές Δεκεμβρίου. Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να βρεθεί μεταξύ της ελληνικής θέσης όπως περιγράφεται στο έγγραφο Κοτζιά και της στάσης του Ν. Αναστασιάδη, η οποία κατά πολλούς «είναι πιο ευρύχωρη» σε κάποια θέματα αιχμής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή