Άρχισε λίγο μετά τις 21.00 (ώρα Ελλάδος) το δείπνο εργασίας του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο δείπνο εκτός από τους δύο ηγέτες μετέχουν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς και ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.
Επίσης παρακάθονται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ στη Λευκωσία, οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται στα τα τρία πιο σημαντικά κριτήρια του εδαφικού: το ποσοστό εδάφους, που θα έχει κάθε συνιστώσα πολιτεία, τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και το ποσοστό ακτογραμμής κάθε συνιστώσας πολιτείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το πρωί «η συζήτηση κινήθηκε σε καλό κλίμα». Ωστόσο, έγκυρη πηγή την οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ, ανέφερε, ότι είναι νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα. Αναλόγως της εξέλιξης της συζήτησης και της πιθανότητας οριστικής κατάληξης στο εδαφικό, θα συζητηθούν και οι ημερομηνίες για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης. Για να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση στα κριτήρια του εδαφικού και να ανταλλαγούν χάρτες.
Εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν χάρτες, χωρίς όμως αυτό να ανακοινωθεί. Πηγές και από τις δύο πλευρές δεν αποκλείουν και μια ανεπίσημη συζήτηση στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στην περίπτωση που το εδαφικό προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς.
Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος τη Δευτέρα στο Στρασβούργο θα παραλάβει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το επόμενο εξάμηνο, δήλωσε ότι αποτυχία εξεύρεσης κοινά αποδεκτού μοντέλου ασφάλειας στην Κύπρο «θα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία».
Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές αναχρονιστικές πρόνοιες στο θέμα της ασφάλειας, «που να δίδουν σε τρίτο κράτος στρατιωτικά, επεμβατικά δικαιώματα σε μια ενιαία, ευρωπαϊκή, κυρίαρχη και δημοκρατική Κύπρο ή σε μέρος αυτής».
Επίσης, ανέφερε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στο εδαφικό και στο ζήτημα της επιστροφής προσφύγων συγκλίνουν.