Η αμφιλεγόμενη πρόταση Τραμπ για τα πυρηνικά απόβλητα

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 14:29
UPD:14:56
EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Ο Τραμπ έχει ήδη επιλέξει τον αρνητή της κλιματικής αλλαγής, Μάιρον Έμπελ, ως υπεύθυνο της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, και αναζητά τρόπους για να αναιρέσει τη δέσμευση της χώρας προς την συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

A- A A+

Οι πρώτες αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το περιβάλλον και την ενέργεια έχουν προκαλέσει την ανησυχία ειδικών και ακτιβιστών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη. Τώρα, οι σύμβουλοί του φέρονται να θέλουν να αναβιώσουν ένα σχέδιο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων στο όρος Γιούκα της πολιτείας της Νεβάδα, ενός έργου που βρίσκεται σε στασιμότητα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Το έργο έχει ήδη κριθεί πάρα πολύ ακριβό και δύσκολο να συνεχιστεί, και δεν έχει λάβει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια.

Η συνέχιση του έργου πυρηνικών αποβλήτων στο όρος Γιούκα σταμάτησε κυρίως χάρις στις προσπάθειες ενός γερουσιαστή της Νεβάδα, του Χάρι Ριντ. Ο ΡΙντ βρίσκεται τώρα κοντά στη συνταξιοδότηση και οι σύμβουλοι του Τραμπ ήδη αναζητούν τρόπους για να περάσει το έργο ξανά από τη Γερουσία.

Το όρος Γιούκα είχε αρχικά επιλεγεί ως τόπος αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων το 1987, αλλά καμία κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει με τη λειτουργία του έργου, εν μέρει λόγω του τεράστιου περιβαλλοντικού κινδύνου. Η κυβέρνηση Ομπάμα διέκοψε οριστικά τη χρηματοδότηση του έργου το 2010, κηρύσσοντάς το ως μια ανεφάρμοστη λύση για τις ανάγκες αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων της χώρας.

Ο Τραμπ έχει ήδη επιλέξει τον αρνητή της κλιματικής αλλαγής, Μάιρον Έμπελ, ως υπεύθυνο της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, και αναζητά τρόπους για να αναιρέσει τη δέσμευση της χώρας προς την συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα και ο πρώην αντιπρόεδρος και ακτιβιστής Αλ Γκορ έχουν κάνει έκκληση στον Τραμπ να μην εγκαταλείψει την τρέχουσα περιβαλλοντική πολιτική, αλλά τα αμερικανικά μέσα εκτιμούν πως η νέα κυβέρνηση Τραμπ θα πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή