ΟΗΕ: «Ο Τραμπ πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής»

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 19:03
UPD:19:03
REUTERS/PIERRE ALBOUY

«Ελπίζω ότι ο Τραμπ θα ακούσει και θα κατανοήσει πραγματικά τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε ο Μπαν Κι-Μουν (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να πάρει μια «γρήγορη, σοφή απόφαση» σχετικά με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη συνθήκη του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Η αίσθησή μου είναι ότι ως ένα πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας, πιστεύω ότι καταλαβαίνει ότι οι δυνάμεις της αγοράς βρίσκονται ήδη σε κίνηση σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ όταν ρωτήθηκε για την συνάντησή του με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας επίκληση στο επιχειρηματικό πνεύμα του επερχόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχει προκαλέσει ανησυχία στους περιβαλλοντικούς κύκλους, καθώς ο αμφιλεγόμενος Τραμπ έχει δεσμευθεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού, ένα νομικά δεσμευτικό σύμφωνο κλίματος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ωστόσο ότι παραμένει αισιόδοξος πως ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αλλάξει θέση και θα εξετάσει την υποστήριξη του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Εξάλλου, η αγορά δείχνει ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανέβηκαν πέρυσι, ενώ οι τιμές των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έπεσαν.

«Ελπίζω ότι ο Τραμπ θα ακούσει και θα κατανοήσει πραγματικά τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε ο Μπαν Κι-Μουν, που θα έχει σύντομα νέα συνάντηση με τον Τραμπ.

Εξάλλου, ορισμένες πολιτείες και μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το αίτημα για επιθετικές ενέργειες για τη μείωση των εκπομπών.

Παρά τις δηλώσεις του Μπαν Κι-Μουν, το Reuters αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση υπό τον Τραμπ έχει ως στόχο να επισπεύσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή